Bronskleurig

Profielfoto van babohj
babohj

Deze prachtige bronskleurige juffer hing voortdurend aan de tak van een Berkenboompje en liet zich gewillig fotograferen.
Het is een soort libel uit de familie van de pantserjuffers. Ze komen algemeen voor in onze streken waar je ze vindt bij stilstaande wateren met veel begroeiing rond en over het water. Ze hebben hun naam gekregen omdat ze hun eitjes afzetten in de schors van overhangende takken en struiken bij het water. Met haar gezaagde legboor boort het vrouwtje gaatjes in het hout waarin ze telkens één eitje legt. De libel wordt bijna 5 centimeter groot en behoort tot de grotere libellensoorten. Ze hebben een breder en langer achterlijf dat metaalgroen is. Vrouwtjes hebben een kleine legboor.

Als ze zitten zijn hun vleugels half gespreid wat verschilt met andere juffers. De libellen vliegen uit van juli tot november. De larven vallen op door hun brede kop en hebben een lang vangmasker. Uit het eitje komt eerst een larve die over de takken in het water rolt. Daar scheurt de huid open en komt er een larve uit die kan ademen in het water. Soms kruipt ze naar het water als dat niet direct in de buurt is.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van joanne
joanne
Prachtig licht in deze mooie foto.
Profielfoto van BEN II
BEN II
Prachtig vastgelegd in fraai licht.

L.gr.van ons.
Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting

Schitterende foto met mooi tegenlicht.

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Mooi gekleurde juffer.

gr. Hanneke

Profielfoto van Barky
Barky

Supermooie foto en interessante info.

vrgr Annelies V.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's