Gewone tandkaak

Profielfoto van daksaya
daksaya

Een sluwe moordenaar die je vindt in lage vegetatie, is de gewone tandkaak. Deze behoort tot de familie van de kogelspinnen. In tegenstelling tot de meeste kogelspinnen echter, maakt de gewone tandkaak geen uitgebreid vangweb. Ze beperkt zich tot wat kriskras gespannen draden.
Niet zelden vind je haar onder bloemen en haar lievelingsbloemen zijn de schermbloemigen. Onder zo'n dakje van kleine bloemetjes wacht ze geduldig op allerlei insecten die zich komen voeden met nectar. Daarbij schrikt deze spin er zelfs niet voor terug om het gevecht met grote wespensoorten aan te gaan. Wanneer die geconcentreerd zijn op het verzamelen van voedsel op de bloem, werpt de gewone tandkaak er sterke en kleverige draden over met haar achterste poten. Hierbij moet ze heel voorzichtig te werk gaan, want een wespensteek kan dodelijk zijn voor deze spin. Zodra ze de kans ziet, bijt ze de wesp in een poot of voelspriet en injecteert ze haar krachtige gif.
Tegen het einde van de zomer vind je deze spin vooral in opgerolde blaadjes. Die heeft ze zelf dichtgesponnen. Het vrouwtje bewaakt hier haar eicocon, die meestal wit tot blauwig gekleurd is. De spin zelf kan ook verschillende kleuren hebben. Meestal is ze wit tot geel, maar je vindt ook regelmatig exemplaren met twee rode lengtestrepen op de rugzijde van het achterlijf. Bij sommige exemplaren is die rugzijde zelfs helemaal rood.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Mooie foto van deze moordenaar!!

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's