Gewone kortnek,

Profielfoto van daksaya
daksaya

oeverloper of oeverloopkever.
Deze middelgrote loopkever kan 10 tot 14 millimeter lang worden en heeft een zwarte kleur met een iets metaalachtige glans. Vooral bij zonnig weer is deze goed te zien. De slanke poten en tasters zijn meer bruin tot donkerrood van kleur, de dekschilden hebben lengtegroeven die bestaan uit rijen kleine putjes. Het halsschild is iets gewelfd, heeft opvallend ronde zijkanten en is naar achteren licht versmald, waardoor de voor Nebria kenmerkende hartvorm ontstaat.
De gewone kortnek komt in Europa en Klein-Azië voor, en leeft in vochtige begroeide omgevingen. Het is een van de algemeenste soorten loopkevers die niet alleen in vochtige heiden en bossen leeft, maar ook vaak in parken en tuinen wordt aangetroffen. In wat drogere omgevingen wordt de kever verdrongen door een verwante soort: Nebria salina. Zowel de kever als de larve verschuilt zich onder stenen of houtblokken en jaagt op insecten, wormen en andere ongewervelden. Als de prooi gegrepen is, braakt de kever maagsappen op, waardoor de prooi deels verteert. De half-verteerde prooi wordt vervolgens opgegeten.
De gewone kortnek komt in het voorjaar uit de pop, in tegenstelling tot veel andere loopkevers, die wel in het voorjaar tevoorschijn komen, maar al in de herfst van het vorige jaar uit de pop zijn gekropen en als kever overwinterd hebben.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van janjoost
janjoost

Pracht '-verhaal, -Tor en -foto.    - groet.

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

wat een verhaal, goed hoor

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Goed gevangen. Gr. Jan

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Een mooie kever.

gr. Hanneke

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Indrukwekkende verschijning, mooi !!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's