Dagpauwoog

Profielfoto van Bertie Sijbrands
Bertie Sijbrands

Leuke weetjes over de dagpauwoog:

De dagpauwoog behoort tot de zogenaamde ‘schoenlappers’, deze vlinders gebruiken hun harige voorpoten om zichzelf te poetsen.

De vroegere Latijnse naam van de dagpauwoog ‘Inachis io’, verwijst naar de dochter van Inachus, één van de oude riviergoden van de Griekse rivier Inachus. De nieuwe Latijnse naam ‘Aglais io’ heeft hier niets meer mee te maken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagpauwogen tijdens zonnige, maar koele lentedagen molshopen opzoeken om te zonnen. Deze molshopen warmen sneller op dan de omliggende vegetatie. Om efficiënt warmte op te vangen, richt de vlinder zich perfect naar de zon toe. De temperatuur van het borststuk van de vlinder moet hoog genoeg zijn vooraleer hij kan vliegen.

De uiterlijk sterk gelijkende mannetjes en vrouwtjes van de dagpauwoog kan je met een simpele truck toch onderscheiden: je kan wat aarde opgooien in de buurt van de vlinder. Wanneer de vlinder opvliegt, is het een mannetje. Enkel mannetjes vliegen op om te kijken wie hun territorium heeft betreden.

Bron: Natuurpunt

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van LadyAnnOriginal
LadyAnnOriginal

Leuk! Zowel de foto als de info. Gr. Annemieke

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Heel mooi!

gr. Hanneke

Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting

Prachtige foto, waarop de roltong prima te zien is, en heel interessante info.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's