Dagpauwoog

Profielfoto van TheoTerwiel
TheoTerwiel

Spanwijdte vleugels 50-60 mm, januari-december

Kenmerken
De Dagpauwoog is één van de bekendste Europese dagvlinders en wordt door menigeen vaak in de tuin op velerlei typen bloemen gezien. Zeer opvallend zijn de oogvlekken op voor- en achtervleugel waardoor deze schoenlapper met geen ander familielid kan worden verwisseld. De onderkant van de vleugels is bijna zwart en enigszins glanzend.

Voorkomen
De Dagpauwoog komt algemeen voor in velerlei biotopen, vooral in verruigde delen van graslanden, grens- en pioniervegetaties, ook veel in de stedelijke gebieden.

Levenswijze
De rups van de Dagpauwoog ontwikkelt zich vrijwel uitsluitend op brandnetel. Door vermesting van veel gebieden in Noordwest-Europa is de voedselplant sterk toegenomen en daarmee ook de kans dat de brandnetel-etende schoenlappers tegenwoordig bijna overal plekjes vinden om eieren te leggen. De Dagpauwoog kan ver uiteenliggende plaatsen benutten om zich voort te planten. Op ieder plekje kan ze groepjes van 50-150 eieren leggen. Met een maximale productie van 800-1000 eieren heeft de vlinder potentieel veel nakomelingen en met 2-3 generaties per jaar kan de soort bijvoorbeeld na een matig voorjaar met veel sterfte weer snel in aantal toenemen. Soortenbank.nl

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's