Tijdens een wandeling vendaag was ik verbaasd om deze cintroenvlinder tegen te komen.In een holle boom zat deze verscholen.
Citroenvlinders overwinteren als vlinder en zijn bestand tegen extreem lage temperaturen.
Ze bevriezen niet doordat een deel van de lichaamsvloeistoffen vervangen wordt door een soort antivries en een verhoging van de bloedsuikerspiegel.
In oktober wordt het tijd om een winteronderkomen te zoeken. Dat stelt bij citroentjes niets voor; de vlinder hangt gewoon open en bloot aan struikjes van bijvoorbeeld klimop, braamstruiken, heide en grasstengels.
Na de winterperiode laten ze zich eerst door de zon opwarmen om vervolgens op zoek te gaan naar nectar. In het vroege voorjaar is nectar bijvoorbeeld te vinden op groot hoefblad en sleutelbloem. Nectar is de enige voedselbron voor volwassen citroentjes. Dit zoete vocht is nodig als energieleverancier om te kunnen vliegen.
Voor de vlindervrouwtjes is het nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Citroentjes zijn goede vliegers en na de paring en het afzetten van de eitjes overbruggen ze grotere afstanden. Je ziet ze dan in tuinen, parken, bij heggen, in gebieden met struikgewas, bossen en ruigten. Als er maar nectar te vinden is. In de loop van de zomer sterven alle vlinders van het vorige jaar. Citroenvlinders leven ongeveer 340 dagen en zijn daarmee de langst levende vlindersoort.
Camouflage
Zo ongeveer in april gaan de mannetjes op zoek naar een partner. De vrouwtjes leggen de eitjes, elk afzonderlijk, bij jonge bladknoppen en blaadjes van sporkehout (vuilboom) of wegedoorn Na ongeveer een week komen de rupsjes tevoorschijn. Ze zitten direct bij hun voedsel. De rupsen zijn groen met een lichte lengtestreep en fijne zwarte spikkels. In een later stadium wordt de bovenkant blauwachtig groen. Door deze kleur, maar ook door de lichaamshouding -languit op de middennerf van een blad- zijn ze goed gecamoufleerd. Na 3-7 weken, afhankelijk van het weer, begint het popstadium. Citroenvlinders ontwikkelen zich in een gordelpop. Ongeveer in juli komen ze uit de pop.
met vriendelijke groet,
Constant
Lees meer
Reacties (25)
Groetjes,
Constant
Wat een mooie foto .... van harte met de Mooiste.
Van Harte Gefeliciteerd met deze "Mooiste"!!
Hg Frieda
Mooi verhaal, ik had geen idee, van harte gefeliciteerd.
heel mooi
Mooie foto. Proficiat!
Heel bijzonder toch om tegen te komen, mooi !!!
Met dank voor de les, heel Interressant !!!
Van harte gefeliciteerd !!!
Prachtige info bij deze hele mooie foto!
Gefeliciteerd met de plaatsing.
Prachtig gefeliciteerd met de mooiste.
Hier hoop je op vr. groet Marijke
Mooie Mooiste, van harte!
Toch bijzonder dat je deze vlinder zag zitten!
van harte met een Mooiste.
gr.hennyP.
Zo, die is er vroeg bij... Proficiat met je Mooiste plaats.
Gr.Dirk
Apart is het wel. Je hebt er een mooie foto van gemaakt, gefeliciteerd!
vrgr Annelies V.
Mooie leerzame beschrijving en een leuke foto. Gr Han.
Wat een waarneming, prachtig..! En ook de info, pf met de Mooiste!
gr. Paul
Prachtig! Vh gefeliciteerd
mooie waarneming.
van harte. vr gr
Mooi. Die is er vroeg bij!
Prachtige foto en goede uitleg
Gr. Willeke
Wat een waarneming en prachtige foto!!
Hg Frieda
Gaaf, zo'n ontdekking. Mooie beesje, plaat en info