Onlangs geleden -na een winderige dag- zag ik dit kleine sprinkhaantje zitten op de motorkap van m’n auto. De eerste reactie was zeker uit een boom gevallen. Vandaar zijn naam boomsprinkhaan. Een elegante kleine sprinkhaan, die een bijna onhoorbaar geluid maakt. Hij trommelt wel met een van zijn achterpoten op het substraat. Wijfjes maken volstrekt geen geluid. Niet hoorbaar met het blote oor en een batdetector helpt ook niet.
De soort heeft een voorkeur voor loofbomen –eik, hazelaar of berk zijn meestal populair- waar ze op takken en bladeren leven. Ze kan goed vliegen en komt op licht af, zodat ze relatief vaak in de menselijke omgeving worden gezien. Kan overal in Nederland gevonden worden. De levenscyclus van de boomsprinkhaan. De eieren worden in boomschors afgezet en overwinteren twee keer. De volwassen dieren worden vooral eind juli tot eind september gevonden. Ook te vinden na een storm wanneer de dieren uit de bomen zijn gewaaid.
Hij kan gemakkelijk verwisseld worden met de zuidelijke boomsprinkhaan. Die vooral in de steden van de randstad gevonden kunnen worden, op schuttingen, op auto's en op planten. De soort is ook in flats 's avonds te vinden bij lampen: de boomsprinkhanen komen op licht af. Ook de zuidelijke boomsprinkhaan heeft zich langzamerhand verspreid door heel Nederland.
Lees meer
Reacties (1)