Zaterdag 03-01-2015. Helikopterview -ook wel helikopterblik genoemd- een situatie vooruit- op het komende ‘groene natuurlijke’ jaar. Terwijl nu -het kersverse nieuwe jaar amper gestart is- zijn de toekomst visies, wensen en speculaties overal te horen. Inzichten, meningen en voornemens lees je dagelijks in alle dagbladen, en hoor je op de radio of TV.
Even terug; tijdens de afgelopen feestdagen de (rest)tijd door gebracht met een boek, Geheim Vogeldagboek 1940 – 1945. Gekregen van (‘oud’) collega’s in verband met de start van mijn ‘derde jeugd’. Een prachtig verhalenoverzicht van dagelijkse belevenissen -met verschillende vogelsoorten- in oorlogstijd. Toen ze nog “algemeen’’ voorkwamen in het ‘rustige’ Nederland. Een tweetal weken terug schreef ik nog -op het foto weblog- over de Bonte kraai deze soort kwam natuurlijk in die tijd veelvuldig voor. Het leuke er van is -de verbondenheid met een vogelsoort- en het onderzoek terug naar die tijd en hoe doet de vogelsoort het nu. Als je het boek leest kom je leuke vogelnamen tegen -waarbij je de wenkbrauwen fronst- en afvraagt of je met twee vogelsoorten van doen heb; Burgemeestermeeuwen ! Een naam die tegenwoordig nog in gebruik is: Zwartkoptuinfluiter. Maar een kemphanen(toernooi)plaats en zomertortels die hun jongen voeren (foto) zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Zal ze niet allemaal opnoemen, er moeten tenslotte nog voldoende ‘verrassingen’ overblijven voor de lezer die het boek leest. Terecht een boek -dat beslist gelezen moet worden- die geplaatst is op de Longlist Jan Wolkers Prijs 2014.
Dat natuurdagboeken populair zijn op dit moment blijkt uit het verzoek van een landelijk natuurmagazine. Heeft onlangs gevraagd om notitie-, plak- en/of dagboeken beschikbaar te stellen voor publicatie. Maar bijna elke “doorgewinterde” vogel- en natuurliefhebber houdt toch al jaren zijn notitieboekje bij, de dagelijkse (opmerkelijkste) waarnemingen en natuurkalender momenten.
De natuur zit vol verrassingen en geeft inspiratie om allerlei goede voornemens -o.a. projecten voor de natuur en diverse vogels- uit te voeren. Mijn 'groene' wens voor dit jaar 2015 -is er een- waaraan vele 'groene'mensen al jaren -in het terrein- voor en aan gewerkt hebben. Sinds enkele jaren verblijven er gedurende het voorjaar en de zomer visarenden (paren) in Nederland. Voorheen was de soort altijd een doortrekker die hier niet tot broeden kwam. Dat alvast één paar van de visarend paren -die na enkele pogingen- nu eindelijk definitief gaat broeden in, één (of meerdere) van die uitgestrekte moerasgebieden De Biesbosch, De Wieden of Weerribben. We hebben tenslotte in Nederland twintig prachtige Nationaal Parken, alleen de broedvogels zelf bepalen welke de beste is.!
Geheim Vogeldagboek 1940 - 1945 vol vogelavonturen speelt zich af in het gebied rondom Den Haag en de Nieuwkoopse Plassen. Henk Kortekaas beschreef als 16-jarige jongen in 1940 zijn belevenissen in en om Den Haag. Zijn liefde voor de natuur en de sfeer van de oorlogstijd zijn nog altijd inspirerend. Met zijn drie vrienden -Jan van den Ende, Henk Bennink en Dick Eysbertse- ging Henk op stap naar Nieuwkoop en de Haagse natuurgebieden en beleefden ze allerlei (vogel)avonturen. Voor een buitenstaander zoals ik (die uit de oostelijke/zuidelijke provincie komt is “het verhaal” en de ontdekking van het vogelleven op zich al een belevenis. Lees de recente van het ‘vogeldagboek’ klik op link; http://www.vogeldagboek.nl/node/1381
Lees meer
Reacties (2)
Gr Sam