Poelkikker

Profielfoto van Jopro
Jopro

Uit recent onderzoek is gebleken dat de Poelkikkers van Scandinavië (en de voormalige populatie uit Engeland) genetisch en qua uiterlijk sterk verschillen van de 'continentale' exemplaren. Mogelijk is er sprake van twee ondersoorten. Niet duidelijk is in hoeverre de Scandinavische vorm ook op het continent voorkomt. De Scandinavische vorm van de Poelkikker is te herkennen aan de kleur van de mannetjes in de voortplantingstijd: bruin met zwartbruine vlekken en een witgele streep op de rug. Deze vorm wordt dus niet geelgroen in de voortplantingstijd. Het geluid lijkt sterk op dat van de continentale vorm en de kwaakblazen zijn bij beide vormen wit. Ook de metatarsaalknobbel ziet er bij beide vormen hetzelfde uit.

Determinatie van groene kikkers

De determinatie van groene kikkers kan lastig zijn. Aan de hand van foto's is de soort meestal niet vast te stellen. Vandaar dat vaak waarnemingen niet verder komen dan 'groene kikker spec.'. Bij deze een nadere toelichting.

In Nederland komen twee soorten groene kikkers voor: de Poelkikker en de Meerkikker (in België komt ook nog de ingevoerde Egyptische Meerkikker voor).
(waarneming.nl)

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Mooie foto!

Profielfoto van Naturepic1995
Naturepic1995

En dan is er nog de zogenaamde 'bastaardkikker', een kruising tussen de poel- & de meerkikker.

Leuke uitleg bij je foto (ik hou van natuurwetenschappen!!). Dat van de Scandinavische ondersoort wist ik nog niet. Weer wat bijgeleerd. Super!

En uiteraard een hele mooie foto ook. ;-)

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's