Muurhagedis, in de zon als diamant.

Profielfoto van will
will

De muurhagedis is een reptiel van ca. 20 cm lengte. De muurhagedis staat op de Rode Lijst aangemerkt als "ernstig bedreigd". Het noordelijkste leefgebied van de deze hagedis is Zuid-Limburg. Vanaf de jaren tachtig herstelt de populatie zich weer dankzij aangepaste restauratie en beheersmaatregelen. Naast infrastructurele ontwikkelingen rondom en in het leefgebied van de dieren, is er nog steeds sprake van veel verstoring door fotografen/waarnemers en worden er nog altijd dieren illegaal weggevangen. De soort is daartoe ook gekweekt en uitgezet. Van enkele honderden exemplaren enkele jaren geleden is het aantal nu ongeveer 350 paar. Door hun scherpe nagelklauwtjes kunnen ze tegen rechte muren omhoog klimmen. Aangekomen bij het einde van de muur rusten ze vaak even uit van de inspanning en kijken nieuwsgierig rond. Wanneer de zon op ze schijn blijven ze vaak even zonnebaden om hun lichaamstemperatuur weer op peil te brengen. Reptielen zijn koudbloedige dieren door opwarming worden ze weer sneller, ze laden als ware hun batterij op. Ook op stenen- en rots ondergronden zie je ze vaak weg dutten, dat is dat gelijk de kans om ze op de plaat vast te leggen. Fotografeer als je echt de kans krijgt met gepaste afstand en alleen met telelens, om de dieren niet onnodig te verstoren. Als de zon schijnt en de schubben worden onder een bepaalde hoek verlicht, en het licht weerkaatst, lijk het net alsof er diamantjes in hun aanzicht zitten.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van GertPaassen
GertPaassen
Goed gedaan redactie. Maar men moet zelf zo wijs zijn.
Profielfoto van vroegevogels
vroegevogels
Beste Will,
We hebben de vindplaats van deze hagedis weggehaald zodat mensen niet aangemoedigd worden om deze soort te gaan fotograferen.
Vriendelijke groet,
Vroege Vogels redactie
Profielfoto van Rooie Ruut
Rooie Ruut
Ja,inderdaad,als je er zo mee bezig bent dat je bang bent dat ze verstoort worden,dan moet je ten eerste er zelf niet na toe gaan, en helemaal niet gaan promoten waar de vind plaats is.
Profielfoto van GertPaassen
GertPaassen
Niet zo handig om vindplaatsen er bij te zetten

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's