VAKANTIEBERICHT, 02; Afgelopen weken een vakantietrip -via Denemarken naar Zweden- met de caravan op reis langs verschillende campings. Verslag van; de 'opmerkelijke' natuur, gebieden- én de beleving met bijbehorende indrukken.
Vanmiddag aangekomen in midden Zweden. Neergestreken en geïnstalleerd op een camping gelegen aan een meer. Ruim en groot is het, door vele kleine meren aaneengeschakeld. Het meer is grotendeels omzoomd met bomen, met allerlei groen kleuren. Voor veel vogelsoorten zijn er genoeg dekkingsmogelijkheden. Dan verschijnen er twee visarenden aan het zwerk -boven het meer- die na enkele rondjes vliegen proberen een vis uit het water te grijpen. Na vele vangpogingen lukt het -één van de twee- ook nog. De vis wordt zo gemanoeuvreerd met de poten -achter elkaar- om als een torpedo vervoerd te worden.
Wanneer de volgende dag de temperatuur oploopt -naar tropische waarden- is een middagje ingepland, voor 'straf' afkoelen aan het meer. Voor tijdverdrijf speuren we naar de vogels die op en rondom het meer worden opgemerkt. De eerste soort die we spotten zijn: drie parelduikers -door hun grijsblauwe/zwart en witte kleur- vallen ze bijna niet op tegen de golven, veroorzaakt door de vele motorjachten en bootjes. Ook hier, veel visdiefjes die af en toe duiken om een visje te scoren. Aan de randen van het meer tussen riet en begroeiing; wilde eenden, futen paren met jongen op de rug en meerkoeten.
Als de temperatuur gedaald is -tegen de avond- nog even een fietstochtje rondom het grote meer. Regelmatig is het flink klimmen en dan weer dalen om de kilometers af te leggen naar de plaatselijke hobbytuinen. Kleurrijk gezicht al die tuinperken met vele soorten bloeiende bloemen. Ook is er een bijenstal gemaakt door de plaatselijke imkers, die tevens dienst doet als informatie centrum. Zo worden de bloemen en tuingewassen keurig bestoven door dé bijen die in de kasten huizen van de stal. Opmerkelijke vlindersoorten vliegen er rond in en om het grote hobbytuincomplex o.a. rouwmantel, bosparelmoervlinder en zilverenmaan. Ook vliegen de bekendere soorten zoals bij ons rond; koolwitje, distelvlinder, kleine vos, atalanta en dagpauwoog.
Als we terug fietsen -over het fietspad in asfalt uitgevoerd- is de zon al flink richting de horizon aan het zakken. Het zonlicht kleurt van warm/geel naar koper/rood. Ineens roep ik: stop! stop! Zie midden op het wegdek een hazelworm liggen. Het koudbloedige dier met een lengte van ca. 35 cm, warmt zich op -aan het asfalt- en zoekt de laatste zonnestralen op, die op het fietspad koperkleurig schijnt. Pak mijn kleine camera en maak van dichtbij enkele detailfoto's van deze pootloze hagedis.
Gegevens hazelworm; bruin, grijzig of goudkleurig, zwarte buik. Glad en glimmend. Egaal, met donkerder bruine flanken en smalle rugstreep. Juveniel, zilver- of goudkleurig met rugstreep. Lengte tot 40 cm. Lijkt op een slang, maar is een pootloze hagedis. Beweegt stijf. Heeft net als overige hagedissen een afbreekbare staart en beweegbare oogleden (kan zijn ogen dichtdoen, slangen niet). Warmt vaak indirect op, bijvoorbeeld onder een stuk hout. Ongevaarlijk. (Bron: reptielen en amfibieën van NL App http://goo.gl/fWVs2N).
Lees meer
Reacties (3)