Geelbuikschildpad, gewoon zonnend in parkvijver.

Profielfoto van will
will

Vanmorgen tegen de middag -zonnige weersomstandigheden- even een rondje om naar de nabij gelegen parkvijver. Onderweg -tijdens de fietstocht- viel gelijk op, dat de afgelopen dagen een explosie van frisse groenkleuren door -massaal ingezette- bladgroei en ontplooiing. Aangekomen bij de plas zien we dat er verschillende watervogelsoorten foerageren en drijven op het water. Even afstappen, gelijk werden we begroet door moeder Wilde eend met pullen, tel een groep van negen. Deze jonge eendjes zijn nog geen twee dagen oud schat ik. Ook zie ik in de piepende groep het bekende “lelijke” eendje zwemmen, –een afwijkende kleurvariant- die zit er altijd tussen, dat kan niet missen. Fotocamera uit de tas om al deze speelse jonge voorjaarsboden vast te leggen. Ineens valt mijn blik op iets kleins geel, gestreept half onderwater en dat ligt bovenop een drijvende tak. Als ik door mijn camera via de telelens kijk, dan zie ik dat het een waterschildpad is -gelijk foto’s gemaakt- werk aan de winkel. Dan zoek ik thuis wel uit welke soort het is. Even later; thuis aangekomen gelijk zoeken, ben ook benieuwd welke soort waterschildpad het is.
Dan heb ik de juiste afbeeldingen en lees op de RAVON-site, uiteindelijk kom ik uit bij de: GEELWBUIKSCHILPAD.
Dit is de web tekst; Beschrijving: - Sinds het verbod op de import van roodwangschildpadden (Trachemys scripta elegans) in 1997 is de handel overgaan op diverse andere soorten en/of ondersoorten. Hiervan zijn de geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii), geelbuikschildpad (Trachemys scripta scripta) en zaagrugschildpad (Graptemys pseudogeographica) de meest aangeboden soorten. Sinds die tijd duiken deze soorten steeds vaker op in het wild. Ze worden uitgezet door eigenaren, die niet langer voor hun schilpad willen zorgen. Ze komen in allerlei soorten binnenwateren voor maar worden het meest aangetroffen in stedelijk gebied. Dit heeft te maken met het feit dat daar ook de meeste schildpadden als huisdier worden gehouden. Herkenning: De geelwangschildpad en geelbuikschildpad lijken sterk op de roodwangschildpad, alleen de rode koptekening ontbrekt. Het verschil tussen de Geelwangschildpad en de Geelbuikschildpad zit in het patroon van de gele strepen op de kop. Succesvolle voortplanting van exotische schildpadden is in Nederland nog niet vastgesteld -.
Al met al voor mij ook een verrassende ontdekking en waarneming van een exotische Geelwang ‘moeras’ schildpad in een gewone parkvijver. Welleswaar door “over compleet” en zonder gevoel uitgezet! En toch red het dier zich en kan het zich nu -zelf verder- redden?
Zoekkaartschilpadden klik op onderstaande link:
http://www.ravon.nl/Portals/0/PDF2/Herkenningskaart%20Exotische%20zoetwaterschildpadden%20DEF.pdf

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (7)

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Fraaie favoriet
Profielfoto van Katinkal
Katinkal
Mooie foto, ik hoop dat het dier zich redt. In het Lunapark in Heerh.wrd. woont in ieder geval ook 1 waterschildpad. Deze is nog in winterslaap vermoed ik. grt. Katinka
Profielfoto van joanne
joanne
Nou wat byzonder!!
Mooie waarneming en foto!
Gefeliciteerd met je Favoplek.
gr joanne
Profielfoto van Natuurfotografie
Natuurfotografie
Bijzonder!
Mooie opname en goede info!
Profielfoto van meeney
meeney
Mooie foto - wat een info!!
Profielfoto van tometje
tometje
heel mooie in bilt gebracht mooie kop hebben ze

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's