Bruine kikker, paar in amplex.

Profielfoto van will
will

Vorige week -begin van de Lente- een vroege ochtend begint met een zwak zonnetje, daardoor langzaam stijgende temperaturen. Ben op weg naar het oude natuurgebiedje -liggend nabij m’n leefomgeving- opzoek naar de zang van o.a. de tjiftjaf. Loop het zanderige pad op, links hoor ik de zang van de winterkoning en rechts de ‘vinkenslag’. Iets verderop –groeiend op een rabatstrookje- zie ik de eerste voorzichtige bloei van de Bosanemonen. De bloemkelkjes hangen, ‘kijken’ allemaal naar beneden, ze zitten nog dicht. Wanneer het iets warmer wordt richten ze zich op naar de zon. Vouwen dan de bloemblaadjes open en dan zie je de gele-dooierkleurige meeldraden in de kelkjes.
Langzaam loop ik verder een Kleine bonte specht roffelt op een hoge populier tak en iets lager maakt een spreeuwen paartje dankbaar gebruik van een oude nestholte in die zelfde boom. Het speenkruid bloei al uitbundig langs het bospad in het nattere gedeelte van het natuurgebied. Deze geelbloeiende plant –waarvan de knolletjes lijken op een ‘speentje’- is een van eerste die je na de winter in bloei ziet komen. Zo voltooi ik langzaamaan met een schat waarnemingen van allerlei voorjaarsboden -ook een vroege citroenvlinder en een aardhommel vlogen voorbij- mijn eerste lente ronde.
Halverwege zie ik twee sijsjes zitten in een berkenboom, hangend aan de buitenste neerhangende twijg. Al observerend door de vogelkijker zie ik ze pikken -met hun spitse snaveltjes- aan de zaad ‘katjes’. Door de veranderende licht inval merk ik op de het Kleine barmsijzen zijn. Het eerste determinatie kenmerk wat opvalt aan deze kleine vinkachtigen is het gele boterkleurige snaveltje. Daarna zie ik het beige kleurige vleugelstreepje en het wijnrode petje. In gedachten zeg ik hard op ‘trek naar het Noorden’ Scandinavië?, alweer de laatste vogels van dit winterseizoen.
Bijna aangekomen bij het beginpunt van de voorjaarsroute zie ik het Bruine kikkerpaar in amplex (paargreep van amfibieën ) zitten midden op het zandpad. De Bruine kikker is de bekendste en tevens een van de algemeenste kikkersoorten in Nederland. Dit gelukkige paar, is onderweg springend of ‘wandelend’ naar een sloot of poel? Nog even en in het water zie je weer de grote eiklompen ‘kikkerdril’ drijven. Pas een paar dagen later hoorde ik de zang van de tjiftjaf. Maar het is volop Lente!

Met gevederde Groet.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's