Treurnis
Alle aandacht voor het wild in de Oostvaardersplassen maar over het lijden op de Veluwe wordt niets gemeld. Hier aan de Oost-Veluwezoom sterven de zwijnen "bij bosjes". Voornamelijk de biggen van het vorig jaar leggen het loodje als gevolg van verhongering. Er waren geen eikels en beukennoten in de herfst en al drie maanden lijden de zwijnen honger, sterven in het verborgene of worden afgeschoten. Hoewel de faunawet niet verbiedt om dieren in extreme omstandigheden bij te voeren, heeft "men" besloten de natuur haar gang te laten gaan en de beesten te laten creperen. Natuurliefhebbers die toch stiekem hun groenteafval naar het bos brengen, krijgen de maken met boze briefjes op de hekken: "het bos is geen dierentuin". Verstand en gevoel botsen vaak waar het de natuur betreft. Voorlopig is het in de bossen nog grote treurnis.
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (4)
Tja, het is allemaal mooi tot dat 'ze' in de achtertuinen zitten te wroeten of dagjesmensen zogenaamd lastigvallen.
Natuur in het kleine overvolle NL botst altijd al en soms zie je dat wel... en soms ook niet en dan lijkt er niks aan de hand hè.
Het komt vaak wel vanzelf weer goed. (zolang er niet teveel moedwillig mee bemoeit wordt)
Het is triest om te zien, maar helaas wel het gevolg van de natuurlijke variatie in weersomstandigheden en voedselaanbod. Zoals Risseeuw al zei zal de populatie wel herstellen, net als in de OVP. Er overleven namelijk meer dan voldoende individuele dieren. Aan de andere kant het is een rot gezicht. En we zijn ook niet gewend om te zien dat grotere dieren zo omkijken. Denk ook maar aan de situaties rond gestrande walvissen, of de discussie over of er nog jonge zeehondjes moeten worden opgevangen nu de zeehondenstand in de waddenzee vele duizenden dieren betreft.
Aan de andere kant; aantalsregulatie door jacht heeft ook belangrijke nadelen;
1 Jagers jagen anders dan roofdieren; ze schieten het liefst de mooiste, sterkste dieren. Roofdieren, zeker wolven selecteren de zwakste dieren.
2 Je gaat een door mensen bedachte 'evenwichtsstand' in stellen. Die kan sterk afwijken van de (fluctuerende) natuurlijke stand. Met grote gevolgen voor het ecosysteem.
3 Jacht maakt dieren schuw en werkt verstorend. Zichtbaarheid en gedrag van dieren verandert.
4 Je wordt afhankelijk van jagers. Die hebben mogelijk een andere agenda dan strikt het belang van de natuur.
Dank voor je reactie. Ik zag deze week de prachtige natuurfilm over de Veluwe. Zag ook hoe ontzettend veel zwijnen daar te zien waren. Aan de Veluwezoom zijn ze een stuk minder aanwezig, zo lijkt het. Maar ook dat kan plaatselijk zijn natuurlijk. Zag je voorheen elke avond wel een zwijn of een stel zwijnen met jongen, de laatste jaren is dat niet meer. Nu hoor je meer van wandelaars "ik heb eindelijk weer een zwijn gezien". Dus hoe dat met die aantallen zit.... En ja, ik weet ook dat er weer herstel zal zijn maar het blijft een heel naar iets om die dode dieren te vinden en te beseffen hoe ze maandenlang geleden hebben onder dat absolute voedselgebrek. Daarom toch "treurnis" in het bos. Het viel me op dat mensen te hoop lopen voor het lijden in de OVP en je niets leest over de sterfte op de Veluwe. Gelukkig begint het voorjaar flink door te zetten.
Groet, Tineke
Niet echt treurnis maar gevolg van een slecht mastjaar in 2017 in combinatie met slechte weersomstandigheden zeer nat en koud voorjaar waardoor vegetatie (grassoorten) achterbleef.
Op de Veluwezoom wordt al jaren een mastvolgend beheer toegepast waar bij een goed mastjaar de populatie zwijnen kan groeien. Door een goed mastjaar in 2016 en de jaren hiervoor en een zeer zachte winter 2016/2017 was er een record aantal zwijnen op de Veluwe(zoom) daar de worpen per zeug zeer groot waren en de overloperzeugjes later in het jaar ook een worp hadden.
Bijkomend was het feit dat juist op de Veluwezoom de stand onderschat is daar bij de tellingen in 2017 de zwijnen, juist door het goede voedselaanbod niet of slecht op de telplekken kwamen.
Dat er nu relatief veel overlopertjes sterven is vrij normaal. als laat geboren biggen (worpen overloperzeugen 2017 of tweede worp volwassen zeugen) de herfst ingegaan met slechte mastomstandigheden en nat en koude in winter.
Maar wees gerust, de vegetatie gaat weer groeien en de eerste rotten met frislingen lopen alweer vrolijk rond op de Veluwe.