Biodiversiteit vergroten in Apeldoorn
Op 20 augustus of 3 september kan ik in de gemeenteraad presenteren hoe ik denk dat Apeldoorn de biodiversiteit kan vergroten. Ik zou graag van vroege vogels luisteraars die er echt verstand van hebben horen, wat jullie van mijn ideeën vinden en eventueel nog aanvullingen of info om mijn ideeën te versterken. De volgende ideeën heb ik:
- Aanplanten van bomen: voortaan geen rijen en stukken vol met eiken, rozenstruiken beukenhagen, of kastanjes, maar afwisselend verschillende soorten bomen en struiken waarbij er rekening wordt gehouden met de geschiktheid en voordelen van de soort voor de plek waar die geplant word. Zorg bijvoorbeeld voor bomen die veel vocht opnemen langs de kant van wegen, zodat de kans op overlopen van de straat klein is, omdat de bomen het vocht opnemen, Insecten en dieren die overlast opleveren, zoals eikenprocessierupsen zicht minder goed kunnen verspreiden en we voortaan zelf ons appels of noten uit de straat kunnen oogsten. Zo zien kinderen ook dat zoiets niet uit de fabriek komt.
- Zaai naast bermen alle braakliggende terreinen, en (delen van) grasvelden en gemeenteplantsoen in met inheemse kruidachtige gewassen. Oogst een deel van deze gewassen om te laten drogen voor thee https://www.thepollinators.org/ en als kruid in de keuken, of zelfs homeopathisch.
- Stimuleer particuliere huiseigenaren, verhuurders en woningcoöperaties om tuinen te beplanten in plaats van vol te gooien met grind, stenen of tegels.
Wat vinden jullie van mijn ideeen en heb je misschien aanvullingen of zelfs foto’s of ander materiaal om mijn verhaal te versterken? Ik ontvang ze graag.
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (1)
Heel goed dat je er moeite voor doet om aandacht te vragen voor meer biodiversiteit in de stad! Even een paar tips die misschien nuttig kunnen zijn.
-Aandacht voor het maaibeleid. Er wordt veel te vaak onnodig gemaaid. Bespaart bovendien kosten. Met al dat gemaai komen veel nuttige insecten om die zouden kunnen helpen in de bestrijding van de eikenprocessierups.
-Soms kunnen burgers stukjes gemeentegrond kopen/beheren om er iets nuttigs voor de natuur mee te doen.
-Tijdelijke natuur op braakliggende grond.
-Vogel- en vriendelijke beplanting. Tips hier en hier.
-Nestkasten in de stad.
-Verstening van tuinen tegen gaan. Zie artikel ´Operatie Steenbreek´.
-Kijk ook even naar de recente plannen die Arnhem heeft gepresenteerd!
-Eventueel proberen om het samen met natuurorganisaties in de stad te doen.
Succes ermee!