Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wie wil er ‘hallo’ zeggen tegen Justin?

06-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
484 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-03-05 om 13.32.00

Justin Gigliotti (@syndrome22q1)

© Twitter

Tienduizenden mensen van over de hele wereld zeggen via Twitter ‘hallo’ tegen de Amerikaanse Justin. Waarom? 

‘Hey allemaal! Mijn naam is Justin, ik heb een beperking genaamd 22q-syndroom. Mijn vraag is hoeveel mensen, ondanks mijn beperking, werkelijk ‘hallo’ tegen mij zeggen. Dat wil ik weten.’ Dit bericht deelt de Amerikaanse Justin Gigliotti begin maart in een korte video op Twitter. ‘Het zou mijn dag maken, het zou mijn hart blij maken, het zou mij blij maken’, voegt hij er nog aan toe. Wat er vervolgens ontstaat hij had nooit verwacht. Binnen korte tijd werd zijn video al 1,5 miljoen keer bekeken en wordt hij door tienduizenden mensen, van over de hele wereld, onder vernoeming van #HeyJustin begroet.

Een groot deel van de reacties is van mensen die in hun bericht Justin niet enkel begroeten, maar hem ook sterken in het idee dat hij niet alleen is, omdat zij ook een beperking hebben. Met zijn bericht doorbreekt hij dus niet enkel voor zichzelf het taboe op praten over zijn beperking, hij geeft ook anderen de kracht hetzelfde te doen. En dat lijkt bevrijdend te werken.

Met dit bericht slaat Justin de spijker op zijn kop, volgens Je zal het maar hebben-presentator Jurre Geluk. ‘Beter kan je het niet omschrijven. Het overgrote deel, dat is ook wat ik vaak merk bij de gasten van Je zal het maar hebben, heeft het gevoel dat ze niet worden gezien omdat ze niet serieus genomen worden en dat ze niet worden gezien voor wie ze echt zijn’, legt Jurre uit. ‘De vraag van Justin of mensen 'hallo' tegen hem zouden zeggen ondanks zijn beperking omvat dat gevoel.’ Daar komt nog eens bij dat ze met die stap vaak beseffen dat ze niet de enigen zijn. ‘Dat is ook de grote reden voor velen om mee te doen aan het programma. Het is echt niet alsof ze een voor een staan te springen om hun verhaal te doen, maar ze vinden allemaal die zichtbaarheid heel belangrijk. Want: je voelt je zo alleen als je op straat loopt en niemand ziet zoals jij. Dat heb ik al, als homoseksuele man. Dat ik niet ben opgegroeid moet rolmodellen. Daarom vind ik die zichtbaarheid ook zo belangrijk. En zéker als je een beperking hebt.’ Het vergt enorm veel moed om die kwetsbaarheid te tonen, maar je plukt er vrijwel direct de vruchten van. Jurre: ‘Je voelt voor het eerst dat je er mag zijn, dat mensen je juist leuk vinden om hoe je bent. Dat het ineens een kracht wordt. Zoals ook uit het filmpje van Justin blijkt, je ziet dat je anders bent en juist daarom gaat dat filmpje viraal.’

Sociale media zijn, misschien nog wel meer dan televisie, een plek waar dit soort verhalen impact kunnen hebben. ‘Je kan gewoon heel snel heel veel bereiken’, aldus Jurre. Dat spreekt natuurlijk bij uitstek uit het verhaal van Justin. ‘Als je weet dat er over de hele wereld zo veel mensen zijn die jou een warm hart toedragen, dan zit je wel anders op de bank. Zo snel als iets op sociale media kapotgemaakt kan worden, zo snel kan het ook heel waardevol worden.’

Op sociale media kunnen berichten binnen een split second vleugels krijgen, maar het kan met dezelfde snelheid ook misgaan. In overweging genomen hoe kwetsbaar mensen als Justin zich opstellen, is het de vraag of sociale media niet te bedreigend zijn. ‘Je betreedt een vijver aan mensen die heel snel iets kunnen zeggen, dus daar zullen allicht ook vervelende dingen tussen zitten’, legt Jurre uit. ‘Je moet je er wel op voorbereiden dat je je daarin gaat mengen. Maar volgens mij kan je niet voor een ander bepalen of hij of zij te kwetsbaar is om daaraan deel te nemen.’ Daarbij is je eerlijk en open opstellen volgens Jurre bijna altijd het recept voor succes.

Het gebeurt gelukkig steeds vaker. Justin is niet de enige die de stap naar sociale media waagt. Alleen al in Nederland hebben we een enorm aanbod aan mensen die online van hun beperking hun kracht maken. Zoals Nicky, beter bekend als @Reishard20 op TikTok. Sinds de start van zijn kanaal heeft hij al bijna veertigduizend volgers verzameld en wordt hij overstroomd met bemoedigende reacties. En hij maakt zich geen moment zorgen over hoe mensen naar hem kijken. Sterker nog: hij heeft geen idee. 'Ik weet het écht niet. Ik ben gewoon mezelf', vertelt hij in podcast Alicante.‘Eerst heb ik de reacties nog uitgezet, maar toen ik zag dat ik veel werd bekeken, was ik toch benieuwd naar wat mensen er eigenlijk van vonden. Het was heel positief allemaal. "Goed bezig!", en "Je bent een legend!"'En dat is volgens Jurre onbetaalbaar. ‘Als je zelf de noodzaak voelt om jezelf te laten zien, dan is het goed en dan haal je daar heel veel kracht uit.’ En anderen daarmee ook.

Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor