De onrust door demonstranten bij Abortuskliniek Amsterdam is al een week in het nieuws. 'Stel een grotere bufferzone in', was het verzoek vanuit de kliniek. Bufferzones bij abortusklinieken: hoe zit dat?
Bezoekers van abortusklinieken worden steeds vaker lastiggevallen door anti-abortusdemonstranten, meldt het Humanistisch Verbond. Denk dan aan intimidatie, misleiding en agressie. Waaronder Noa en Eva die hun verhaal doen in BOOS.
‘Verschillende gemeentes hebben zogenaamde bufferzones ingesteld, waardoor demonstranten niet te dicht bij een kliniek mogen komen. Maar deze regels gelden niet voor alle gemeenten’, legt Tim Hofman in BOOS uit. Sommige beroepen zich op het recht van demonstratie, oftewel artikel 9: Vrijheid van vergadering en betoging. In de praktijk betekent het dat er niet of nauwelijks kan worden ingegrepen als vrouwen worden lastiggevallen onder het mom van een demonstratie.
Volgens het Humanistisch Verbond bieden bufferzones, die anti-abortusdemonstranten op afstand zouden moeten houden, een oplossing. ‘We voeren al drie jaar actie voor deze oplossing, omdat we een good practice zagen in o.a. Canada, waar ze al op die manier werkten rondom plekken waar onrust is. We willen uiteraard het recht op demonstratie niet inperken, dat is daadwerkelijk belangrijk. Maar we willen niet dat het leidt tot intimidatie van individuen. We trekken al jaren aan de bel: de intimidatie neemt maar niet af. Maar nam de afgelopen jaren zelfs toe.’
Om meer bufferzones te realiseren zet het Humanistisch Verbond de brievenactie in. Als laatste redmiddel. In die periode stuurden 10.380 mensen samen ruim 80.000 mails om gemeenten op te roepen tot het instellen van bufferzones rondom abortusklinieken. Daar kwam na de brievenactie in sommige gemeenten verandering in.
Abortusbuddy
Een abortusbuddy kan een kliniekbezoeker bijstaan rond abortus. In Nederland heeft iedereen recht op een abortusbuddy, maar veel mensen weten niet van het bestaan af. 'Mensen die een abortus gaan doen, of naar de kliniek willen voor een afspraak, maar die niemand hebben om met hen mee te gaan, kunnen een aanvraag doen voor een buddy', vertelt Famka aan Yassmina in Baksteen. Famka: 'Het is voor mij heel belangrijk om een abortusbuddy te zijn, omdat ik heel erg voor de keuzevrijheid ben. Recht op zelfbeschikking vind ik heel belangrijk. En juist toen ik erachter kwam dat dat op een bepaalde manier onder druk staat, doordat er mensen aan het demonstreren zijn voor een kliniek, vind ik het belangrijk om een tegengeluid te geven.'
Lees meer:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!