Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is er gebeurd na de Zembla-onthullingen over PFAS?

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1239 keer bekeken
  •  
BV_101409300 (2)

De onthullingen van Zembla over chemie-bedrijf Chemours dat de omgeving van Dordrecht jarenlang ernstig vervuild heeft met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS, heeft veel stof doen opwaaien. Wat is er sindsdien gebeurd?

Het chemisch bedrijf Chemours (voorheen Dupont) in Dordrecht wist al dertig jaar van de ernstige PFAS-vervuiling in grondwater in de omgeving, maakte Zembla afgelopen week bekend. PFAS wordt in verband gebracht met kanker, nierbeschadiging en hartaandoeningen en zorgen voor een verminderde werking van het immuunsysteem.

Oud werknemer klaagt Chemours aan

Theo van Ballegooijen, die in totaal 38 jaar als monteur werkte bij DuPont (voorheen Chemours) klaagt het bedrijf aan voor aansprakelijk voor zijn gezondheidsproblemen. Van Ballegooijen heeft prostaatkanker en ontstekingen door zijn hele lichaam.

Hoorzitting Tweede Kamer

Op 5 juli moet de directeur van chemiebedrijf Chemours voor een hoorzitting, op uitnodiging van de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, in de Tweede Kamer verschijnen.

Aangifte

Namens omwonenden van Chemours doet advocaat Bénédicte Ficq aangifte tegen het bestuur van de fabriek: 'Ik ga aangifte doen van het plegen van criminele verontreiniging en criminele vervuiling waardoor er gevaar voor de gezondheid ontstaat', zo licht zij toe bij Op1.

Kamervragen

Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, SP en PvdD hebben gezamenlijk 46 Kamervragen gesteld naar aanleiding van de Zembla-uitzending. De vragen zijn hier terug te lezen.

Protestactie

Bij het chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht wordt wekelijks geprotesteerd, afgelopen weekend was het protest, na de uitzending van Zembla, drukker bezocht dan normaal. Waar er op een ‘gewone’ zaterdagochtend zo'n 20 tot 25 mensen verzamelen bij het bedrijf, waren dat er nu 150, schrijft NOS. ‘Dit is een historische week’, aldus Joop Keesmaat van actiegroep Gezondheid voor alles. ‘Eindelijk, eindelijk wordt nu ook de politiek wakker. Onze hoofdtaak is nu om iedereen ook wakker te houden. Tot nu toe zijn we altijd een heel fatsoenlijke actiegroep geweest, maar we gaan nu een stukje verder. Liegen, bedriegen, het mag allemaal niet beloond worden’, citeert AD hem.

Politiek voert de druk op

De Provinciale Staten in Zuid-Holland wil de leiding van Chemours ter verantwoording roepen in een hoorzitting. ‘Als Dupont/Chemours al langer wist van de schadelijkheid van PFOA zonder dit te melden, dan lijkt ons dat een zaak voor het OM om dit nader te onderzoeken’, aldus Gedeputeerde Frederik Zevenbergen tegen het Leidsch Dagblad. De hoorzitting zal na het zomerreces plaatsvinden. Voorafgaand aan de hoorzitting zullen de Provinciale Staten debatteren over het bedrijf, daar mogen ook werknemers, omwonenden en lokale bestuurders hun verhaal doen.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers laat in een reactie aan de NOS weten het 'buitengewoon ernstig' te vinden als blijkt dat er informatie over de gezondheidsrisico’s van PFAS geheim is gehouden.

Juridische procedure

Vier Zuid-Hollandse gemeenten (Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden) hadden al eerder – naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) - een juridische procedure aangespannen tegen het bedrijf. Eind september oordeelt de rechter of het bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade veroorzaakt door PFAS-uitstoot.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp