Chemieconcern Chemours heeft vier Nederlandse gemeenten geprobeerd te verleiden tot een akkoord waarbij de verantwoordelijkheid voor de ernstige milieuvervuiling wordt afgekocht met een paar miljoen. Onderdeel van het 'schaamteloze' voorstel was dat de overheden geen nieuwe zaken mogen aanspannen tegen het bedrijf. Dat onthult Zembla. De Amerikaanse multinational Chemours - voorheen Dupont - heeft de omgeving tientallen jaren vergiftigd met de uiterst gevaarlijke PFAS. Zembla toonde eerder al aan dat Chemours op de hoogte was van de enorm schadelijke gevolgen voor onder meer de volksgezondheid. Omwonenden kunnen geen groenten meer uit eigen tuin eten vanwege de risico's en zwemwater is verboden verklaard vanwege de onzichtbare gevaren.
Zembla heeft de hand weten te leggen op geheime stukken van een besloten raadsvergadering van de gemeente Dordrecht. Daaruit wordt duidelijk hoe de multinational dacht te kunnen ontsnappen aan verantwoordelijkheid voor de milieumisdrijven.
Chemieconcern Chemours in Dordrecht heeft voor de zomer geprobeerd voor “een aantal miljoenen” de PFAS-schade te schikken waarvoor het bedrijf door vier gemeenten in een rechtszaak verantwoordelijk wordt gehouden. (…) Chemours stelde als voorwaarde dat de gemeenten na de schikking geen claims meer mogen indienen voor toekomstige schade en dat er geen verdere procedures mogen volgen. Ook niet in het geval Chemours door de rechter zou worden veroordeeld. Uit een vertrouwelijke brief van het College van B&W aan de raadsleden blijkt dat de gemeenten in eerste instantie het gesprek zijn aangegaan maar het aanbod uiteindelijk hebben afgewezen.
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stelden Chemours (vroeger Dupont) in 2018 langs civiele weg aansprakelijk voor de PFAS-schade in hun gemeenten. Eind deze maand wordt het vonnis van de rechter verwacht.
Nu blijkt dus dat het chemieconcern in aanloop naar dat oordeel de schade wilde afkopen. Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen, die eerder voor Zembla het Chemours-dossier bestudeerde: “Als je als burgers in die regio zoiets ernstigs overkomt dan is het psychologisch gezien belangrijk dat Chemours erkent dat ze het verkeerd hebben gedaan. Met een schikking is daar geen enkele sprake van. En zo’n schikking heeft ook een effect op de rechtszaak; als de rechter weet dat er geschikt wordt zal de mogelijke straf minder zwaar uitvallen.”
Van Eijbergen noemt het voorstel 'schaamteloos'.
Foto: public domain