Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is er aan de hand in Soedan?

  •  
10-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
535 keer bekeken
  •  
Fight or Flight Soedan

Soedan, beelden zijn gemaakt voor de start van het gewapend conflict op 15 april 2023 tussen de SAF en RSF.

© Fight or Flight

In Soedan heerst de grootste voedselcrisis ter wereld en zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ook heeft het land te maken met vermeende genocide. Wat is er allemaal aan de hand?

'Al ruim een jaar houdt een bloedig conflict het land in de greep', legt Juan van De Marker uit. Het is oorlog tussen het regeringsleger, de SAF, en het onofficiële leger Rapid Support Forces (RSF). 'De twee groepen werkten in 2019 samen om dictator Omar al-Bashir af te zetten. Maar nu strijden ze tegen elkaar om de macht in het land.'

Beide partijen kunnen op steun van andere landen rekenen. 'Zo steunt Saudi-Arabië de SAF. De Verenigde Arabische Emiraten steunen de RSF en Rusland steunt beide.' Waarom zij dat doen? Nou: in Soedan zijn veel grondstoffen als goud en diamanten te vinden en het land heeft een strategische ligging aan de Rode Zee.

Waarom is er een tekort aan voedsel?

Het voedseltekort is, volgens de Verenigde Naties, nergens zo groot als momenteel in Soedan. 755.000 Soedanezen verkeren in hongersnood. Hoe dat kan? Allebei de strijdende partijen plunderen en blokkeren voedselhulp, volgens de VN.

Over Soedan
Soedan is een groot land op het Afrikaanse Continent. Het ligt tussen buurlanden Egypte, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Ethiopië en Eritrea. Het land heeft bijna 47 miljoen inwoners. 

Waarom vluchten veel mensen uit Soedan?

Er zijn op dit moment bijna tien miljoen mensen op de vlucht – binnen Soedan, maar ook naar buurlanden zoals Tsjaad en Zuid-Soedan. 'Volgens de VN is Soedan het land met de meeste ontheemde mensen ter wereld.'

Wie zijn met name slachtoffer van de oorlog?

'Alsof de oorlog niet al erg genoeg is, is het geweld van de RSF ook nog eens etnisch van aard.' Na de start van het conflict veroverde de RSF snel veel terrein, vooral in de westerse regio Darfur – waar in 2003 een genocide plaatsvond op niet-Arabische Soedanezen. 'Net als toen gebruikte de RSF doelgericht geweld tegen etnisch Afrikaanse Soedanezen, waaronder martelingen, verkrachtingen en moorden.' Vooral de Fur en de Masalit, van oorsprong Afrikaanse volkeren, zijn slachtoffer. Human Rights Watch spreekt van vermoedelijke genocide.

Waarom horen we zo weinig over de oorlog in Soedan?

'Over het algemeen heeft het Westen minder aandacht voor Afrikaanse conflicten. Maar er speelt meer mee: zo is het te gevaarlijk voor journalisten in Soedan, omdat ze zowel door de SAF als de RSF vermoord worden. Zij willen namelijk niet dat er verslag wordt gedaan van hun daden.' Volgens Amnesty International oefent de internationale gemeenschap te weinig druk uit op de strijdende partijen: 'Hierdoor geloven de SAF en de RSF dat zij gewoon alles kunnen maken, zonder gevolgen.'

Meer over dit onderwerp?

Meer van De Marker?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor