Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom is het zo moeilijk om aan een sociale huurwoning te komen?

  •  
09-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1764 keer bekeken
  •  
pexels-teja-j-7421880

Dat er een enorm tekort is aan huizen, dat wisten we al. Maar specifiek bij sociale huurwoningen grijpen veel mensen mis. Hoe kan dat?

Van de bijna 10.000 in Amsterdam vrijgekomen sociale huurwoningen (in 2022) gingen er maar 22 woningen naar iemand die niet op een voorrangslijst stond. Bepaalde groepen krijgen namelijk voorrang bij het toewijzen van deze woningen. 'Daardoor is het voor een grote groep mensen bijna onmogelijk geworden om een sociale huurwoning te vinden. Want hoe normaler je bent, hoe kleiner de kans is dat jij een sociale huurwoning krijgt. Zeker in de grote steden', legt Chaïra van De Marker uit.

Wanneer kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen zijn bedoeld om wonen voor iedereen betaalbaar te maken. Daarvoor is een maximumhuur ingesteld en je mag er wonen als je een maximumbedrag verdient.

Welke groepen krijgen voorrang op een sociale huurwoning?

  • Mensen in nood: dit zijn mensen met medische of psychische klachten, 'maar ook mantelzorgers die in de buurt van iemand moeten wonen'.
  • Essentiële beroepen: mensen met bepaalde beroepen kunnen voorrang krijgen, voornamelijk in de grote steden. 'Denk aan politieagenten, zorgpersoneel en leraren.'
  • Statushouders: 'In de campagne riep Geert Wilders dat één op de drie woningen naar deze groep gaat, maar dat is onjuist. Ongeveer 8 tot 10% - dus ongeveer een op de tien sociale huurwoningen - gaat naar asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Wat als je niet tot een van deze groepen behoort?

Mensen die geen onderdeel zijn van een van deze drie groepen krijgen geen voorrangsregeling en moeten dus langer wachten. 'Hoe normaler je bent, hoe kleiner de kans is dat jij een sociale huurwoning krijgt. Doordat steeds meer groepen nu voorrang krijgen is het zicht op een sociale huurwoning voor de rest minimaal geworden.' Voor een gemiddelde sociale huurwoning staan enkele honderden (soms zelfs duizenden) mensen in de rij. Voor veel van hen zit er dus niets anders op dan langer bij hun ouders te blijven wonen of de hoofdprijs te betalen voor een woning in de vrije sector.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor