Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Oud-nieuwslezer Noraly Beyer over haar jeugd: ‘Ik wilde naar Parijs, ik wilde naar Londen. Ik wilde gaan leven’

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
449 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-11-25 om 16.06.44

In de negende aflevering van De Geknipte Gast komt voormalig nieuwslezer Noraly Beyer langs bij Özcan Akyol in de barbershop. Ze vertelt over haar bewogen leven.

Noraly Beyer was als nieuwslezer jarenlang een vertrouwd gezicht en stemgeluid in de Nederlandse huiskamers. Maar liefst 23 jaar was zij werkzaam bij de NOS en de Radio Nederland Wereldomroep.

Waar groeide Noraly op?

Noraly groeit op in Suriname in een gezin met veel jongens: twee oudere broers en drie jongere broertjes. Als het enige meisje kreeg ze het soms zwaar te verduren: ‘Ik was vaak de gebeten hond. Want dat meisje (…) en die kan niks. En dit en dat. En ik wilde altijd bewijzen dat ik het wel kon. Ik denk dat ik zo wel van mezelf heb leren afbijten op een bepaalde manier.’

Op jonge leeftijd verliest Noraly haar vader geheel onverwachts; als gevolg valt het gezin Beyer langzaamaan uit elkaar. ‘Een jaar later… Mijn moeder stond voor de opvoeding alleen. Het kwam dus wel goed uit om drie van haar kinderen naar Nederland te sturen. Naar een kostschool.’ Ze prijst zichzelf gelukkig dat ze ‘ertegen heeft gekund’. Opgevoed worden door vreemde mensen met vreemde ideeën en gewoontes is vaak niet makkelijk. ‘Er kwamen kinderen om van de heimwee (…) als je in die tijd, zoals ik, een kostschool kon overleven, dan heb je toch wel iets in je wat je weerbaar maakt. Ik kan me goed aanpassen.’ Moeder Beyer houdt op afstand haar dochters toekomst in de gaten. ‘Haar idee was dat ik onderwijzeres moest worden, want dat was zij ook.’ Noralys eigen plannen gingen niet op: ‘Ik wilde naar Parijs, ik wilde naar Londen. Ik wilde gaan leven.’ Zo rondt ze braaf eerst de pabo af, voor ze de wijde wereld intrekt.

Hoe werd Noraly nieuwslezer?

Een andere droom van Noraly was om weer in Suriname te gaan wonen. Als net getrouwde vrouw reist ze begin jaren zeventig terug naar haar roots. Geheel onverwachts wordt haar daar gevraagd om voor de televisie te komen werken. ‘God, hoe lopen dingen in het leven. Het gaat zoals het gaat. (…) ik heb het niet opgezocht, niet geforceerd, niet gewild.’ Noraly staat voor de klas als ze door iemand uit haar vriendenkring wordt gevraagd of ze wil komen nieuwslezen. Wat eerst een grap lijkt, blijkt het begin van haar mediacarrière. ‘Wel meteen in een, eufemistisch gezegd, zeer woelige periode’, stelt Özcan. Noraly beaamt dat het een hele turbulente tijd was, zo vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname. Na de beruchte Decembermoorden moet ze haar hoofd leegmaken: ‘Je ziet de ellende om je heen, alles stort in elkaar (…) ik wist niet wat ik moest doen. Dit kan niet doorgaan, ik kan niet doorgaan. Wat nu?’ Het lukt haar om met de tweede vlucht naar Nederland te komen. Met haar dochter in de ene hand en haar koffer in de andere is ze weggegaan. Niet wetende dat ze niet meer terug zou gaan.

Bekijk het hele interview met Noraly Beyer bij de Geknipte Gast op NPO Start.

Meer van De Geknipte Gast?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor