Mascha Kamphuis en Ronald Giphart
© Keke Keukelaar
Ruim 645.900 Nederlanders hebben niet-aangeboren hersenletsel. Mascha Kamphuis (50) is een van hen.
‘Ik word al moe wakker, terwijl ik gewend was om op te staan met het idee: de wereld ligt aan mijn voeten’, vertelt Mascha, die als jeugdarts werkte. Door niet-aangeboren hersenletsel heeft ze een gebrek aan energie.
Impact van niet-aangeboren hersenletsel
Mascha heeft daarnaast moeite met praten, bepaalde remmingen zijn weggevallen en haar hoofd raakt heel snel in de knoei. ‘Als ik gestoord word, ben ik een soort paard dat weigert om over een horde te springen. Dan heb ik paniek. Ik moet mega focussen op alles.’ Overprikkeling en concentratieproblemen komen vaker voor bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
‘Met hersenletsel heb je altijd te maken met beperkingen’, aldus Mascha. In het begin liep ze zelfs met een rollator. De impact van niet-aangeboren hersenletsel verschilt daarentegen per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van de ernst van het letsel en welk deel van de hersenen beschadigd is.
Traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel
‘Achteraf gezien had ik een soort diepe hoofdpijn, achter in mijn nek’, legt Mascha uit. Daar had ze vooral ’s nachts last van. Het bleek een hersenbloeding te zijn, veroorzaakt door een hersentumor van vijf bij vijf centimeter. Die werd geconstateerd met een scan op de eerste hulp, waar Mascha door de huisarts naar werd doorverwezen. In 2019 waren er 777.000 mensen met een aandoening die kan leiden tot niet-aangeboren hersenletsel bekend bij de huisarts, meldt de Hersenstichting.
Overigens wordt er bij niet-aangeboren hersenletsel onderscheid gemaakt tussen traumatisch hersenletsel – veroorzaakt door zuurstoftekort bij een hartstilstand, een beroerte, epilepsie, een hersenbloeding of -tumor – en niet-traumatisch hersenletsel. De oorzaak van niet-traumatisch hersenletsel is vaak een flinke klap op het hoofd, bijvoorbeeld door een val van de trap of een verkeersongeluk. In Mascha’s geval gaat het om traumatisch hersenletsel. Een groot deel van haar tumor is inmiddels verwijderd, maar vanwege risico op bloeding heeft de chirurg een deel laten zitten.
In het boek Ik mis mij ook, dat ze samen met vriend Ronald Giphart schreef, vertelt ze 'een eerlijk verhaal' over haar leven met niet-aangeboren hersenletsel. Haar uitdagingen, die ze eerder al deelde op Twitter, kunnen rekenen op herkenning van lotgenoten. ‘Gedeelde smart is echt halve smart. Niet-aangeboren hersenletsel verdient deze aandacht.’
Thema's:
Meer over:
hersenen, hersentumor, hersenziekte, hersenbloeding, hersenschade, hersenschudding, brein, beperkingMeld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!