Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Kan een deathfluencer angst voor de dood beperken?
12-01-2021
•
leestijd 2 minuten
•
671 keer bekeken
•
Wie een rondje maakt op het Instagram-account van Claudia Crobatia (@claudiacrobatia) zal misschien in eerste instantie een beetje schrikken. De pagina staat namelijk vol met foto’s van graven, begraafplaatsen, doodshoofden en skeletten.
Claudia Crobatia is namelijk deathfluencer. Een influencer gespecialiseerd in het normaliseren van de dood. De term werd begin vorig jaar door The New York Times bedacht. Crobatia werkt als ‘death awareness coach’. Met haar platform leert ze mensen om te gaan met hun angst voor de dood en interviewt ze anderen hierover.
Taboe Hoewel haar Instagram-pagina voor het grootste gedeelte vol staat met foto’s van graven, en zogeheten ‘cemetery reviews’, is dat niet het enige wat ze doet. Ze deed in 2016 ook onderzoek naar hoe we omgaan met sterfelijkheid en hoe bewust we ons zijn van die sterfelijkheid. Ze sprak daarvoor onder anderen met muzikanten, schrijvers en kunstenaars over hoe zij dat ervaren. ‘Ondanks dat er nog een enorm taboe op het onderwerp rust, merk je wanneer je het toch aangaat en gaat kijken wat het voor jou betekent er ook heel veel moois omhoog kan komen en je er zelf mee aan de slag kan’, vertelt Crobatia in Frank & Eva: Welkom bij de club!.
Sterfelijkheid Het werk van Crobatia is niet per se bedoeld als rouwbegeleiding of bedoeld voor mensen die op dat moment door een rouwperiode gaan. Het gaat meer in zijn algemeenheid over de dood en sterfelijkheid. ‘Het platform staat voor iedereen open en is voor iedereen toegankelijk. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je nu wél of níet geconfronteerd wordt met de naderende dood in je omgeving of bij jezelf. Ik denk namelijk dat het altijd heel erg goed kan zijn om erover na te denken en erop te reflecteren.’ Haar programma heet dan ook ‘Get ahead of death’: wees de dood voor. Waarmee Crobatia bedoelt dat het belangrijk is al na te denken over sterfelijkheid voor je ermee geconfronteerd wordt.
Angst Ze begeleidt ook mensen in de omgang met hun angst voor de dood. ‘Ik vertel vooral dat je die angst voorbij kan gaan door er goed naar te kijken, het te bespreken en te onderzoeken voor jezelf wat het zou kunnen zijn en wat het zou kunnen betekenen. Want de dood alleen maar negeren en proberen weg te stoppen, daardoor behoud je denk ik die angst’, aldus Crobatia. ‘Alleen al door ermee aan de slag te gaan transformeer je die angst in iets waar je iets meer bekendheid mee hebt.’