Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

'Ik wist dat die scène van Jerry Springer iets met mij te maken had'

  •  
14-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
In de rubriek ‘Uit de Boekenkast’ vertellen verschillende LHBTI’ers over de eerste keer dat ze hun seksuele of genderidentiteit herkenden in een film, boek, tv-serie of muzikale artiest. Ook in de tweede aflevering leverde dat openhartige en persoonlijke gesprekken op. Dit keer met Kim Putters (directeur Sociaal Cultureel Planbureau) en Valentijn de Hingh (model/DJ) over agressie tegen transgenders in Jerry Springer, over de verliefde cowboys van Brokeback Mountain, over op latere leeftijd uit de kast komen, en over het probleem van tot boegbeeld gebombardeerd worden.
Jerry Springer
Al op jonge leeftijd werd Valentijn de Hingh geconfronteerd met heftige beelden uit de Amerikaanse talkshow van Jerry Springer. Daarin waren regelmatig transgenders te gast die aan hun familie of geliefden opbiechtten niet eerlijk te zijn geweest over hun genderidentiteit, met zeer agressieve reacties tot gevolg. "Ik herkende dat totaal niet uit mijn eigen omgeving. Mijn eigen ouders waren juist heel lief en begripvol.”. De beelden lieten haar niet koud: “Ik weet dat ik heel boos was op het publiek. Waarom staan die mensen te joelen en waarom helpt niemand haar?".
Representatie
De Hingh werd tijdens haar transitie tien jaar lang gevolgd door documentairemaker Hetty Nietsch. "Het was ongeveer in dezelfde periode dat ik deze fragmenten zag, dat ik het verzoek kreeg of ik mee wilde werken aan deze documentaire. Ik denk het zien van deze beelden mij wel richting de documentaire heeft geduwd. Omdat ik denk ik toen al besefte: de representatie moet anders".
Paul de Leeuw
Voor Kim Putters was Paul de Leeuw een belangrijk voorbeeld. "Wauw, iemand die op een hele excentrieke manier uitkomt voor wie hij is. Ik herinner mij bijvoorbeeld nog de uitzendingen van Sterrenslag, hoe een grappig mannetje door dat beeld heen sprong zonder onder stoelen of banken te steken wie hij zelf was. Ik ben zelf helemaal niet zo. Jos Brink was ook zo’n voorbeeld maar hij kleurde juist weer veel meer binnen de lijntjes. Die twee extremen vond ik heel erg spannend en daar heb ik mij in de zoektocht naar mijzelf, erg aan kunnen spiegelen."
Coming Out
Na een oud radiofragment uit 1987, waarin Paul de Leeuw zijn coming out bespreekt, vertelt Putters over hoe dat bij hem ging.  "Mijn verhaal lijkt veel op dat van Paul de Leeuw. Ik zat ook bij mijn moeder op de bank en dacht, hoe ga ik dit nou vertellen? Nadat ik al vele pogingen had gedaan zei ik: ik geloof dat ik jongens leuker vind dan meiden. Ze was zó blij voor mij. Ze omarmde mij en ik vroeg haar of ze niet boos was. En toen stelde ze mij de beste vraag die iemand mij ooit heeft gesteld: wat had je dan van je eigen moeder verwacht? Daar ben ik nog altijd stil van".
Uit de boekenkast: Kim Putters en Valentijn de Hingh
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor