Huisartsen protesteren bij het Binnenhof
© ANP
In de afgelopen tien jaar zijn 500 huisartsen van onder de 50 jaar gestopt met hun werk als huisarts. De werkdruk voor huisartsen ligt te hoog. Dat is de boodschap van de huisartsen die vorige week protesteerden op het Malieveld in Den Haag.
Er is al een aantal jaar een tekort aan huisartsen en daarmee staat de toegankelijkheid van de zorg op het spel, meldt Zembla.
Manifest
In een manifest stellen huisartsen dat ze o.a. meer tijd willen. Huisartsen krijgen op dit moment tien minuten de tijd per patiënt. Dat moet naar 15 minuten. Dat vertelt ook een arts in de uitzending van Zembla 'De praktijk van de achterstandsdokter' in 2018: 'Veel problemen zijn niet in tien minuten op te lossen.' Ook willen huisartsen een verandering zien in de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg: in de tijd dat deze patiënten niet geholpen worden, blijven ze een beroep doen op de huisarts.
Stoppen
Huisartsen vinden dat het anders moet. Vijfhonderd huisartsen van onder de vijftig jaar (huisartsen die met pensioen gingen zijn dus niet meegerekend) hebben in de afgelopen tien jaar hun werkzaamheden als huisarts neergelegd.
In actie
Daarnaast kwamen groepen huisartsen in actie. Bijvoorbeeld Help de huisarts verzuipt. Zij boden eerder dit jaar een zelfgemaakte scheurkalender aan aan de Tweede Kamer. Op de kalender staan voorbeelden uit de dagelijkse bureaucratische praktijk, licht huisarts Carlijn Zwaag toe in Dijkstra en Evenblij ter Plekke:
Week 23 – Patiënt heeft een stoma en wil het afvalmateriaal afvoeren. Dat mag niet zomaar, volgens de gemeente. De huisarts moet een verklaring afgeven dat de patiënt in kwestie een stoma heeft.
‘Dit is echt’, verzekert huisarts Carlijn Zwaag in Dijkstra en Evenblij ter Plekke. ‘Dat slaat natuurlijk nergens op. Alsof iemand dat voor zijn lol doet, als je bedenkt wat voor een impact dat op een patiënt heeft. Hij heeft al een stoma, waarschijnlijk door een darmtumor: een zware operatie ondergaan, en dan word je wakker en heb je een stoma. Dat is al zwaar, maar dan loop je ook nog tegen zoiets aan. Het is al gênant. Dan moet je naar de gemeente toe, die je weer naar de huisarts stuurt om te bewijzen dat je echt een stoma hebt. Alsof je daarover zou liegen, wie verzint dat.
Uit alle hoeken
Veel van de tijd van huisartsen gaat op aan taken als briefjes schrijven, verklaringen van ziekten afgeven en andersoortige bewijzen leveren: ‘Het lijkt wel of elke organisatie waar je als huisarts mee samenwerkt steeds meer verzint. De thuiszorg wil steeds meer uitvoeringsverzoeken hebben voor elk klusje dat ze doen. Er zijn tekorten aan specialisten ouderengeneeskunde, dus huisartsen moeten ook meer taken in het verpleeghuis nemen. Maar daar verzinnen ze ook weer continu protocollen. Dat er bijvoorbeeld bij elke patiënt door de huisarts een visite moet worden afgelegd om te bespreken of de patiënt wel of niet gereanimeerd wil worden. Dat mag je zelf beslissen en zou je ook als verpleegkundige zelf kunnen bespreken. Dat hoeft niet per se door de huisarts. En ook de gemeentes bedenken steeds weer wat anders.’
Vertrouwen
Volgens Zwaag zou vertrouwen een deel van de regeltjes en dus werkdruk wegnemen: ‘Het zou een heel goed begin zijn als de verzekeraars gewoon vertrouwen zouden schenken aan de beroepsgroep en niet meer continu allerlei onzinnige regels zouden verzinnen om de beroepsgroep te kunnen controleren. Er is geen fraude in huisartsenland. Toch komt er dan nu weer een wet, de WTZA, die bedoeld is om fraude te bestrijden in de zorg terwijl daar helemaal geen sprake van is. Er is nog nooit zoiets uit onderzoek naar voren gekomen.’ Als dit soort regeltjes niet meer nodig zijn, dan houden huisartsen meer tijd over voor patiëntenzorg, denkt Zwaag.
Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!