Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoeveel boerderijen bestaan er nog?

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12410 keer bekeken
  •  
pexels-jannis-knorr-2933243

Door de boerenprotesten staat de boer volop in de schijnwerpers. Maar hoeveel boerderijen zijn er eigenlijk in Nederland? En hoeveel zijn er de afgelopen vijf jaar verdwenen? Alledaagse vragen zoekt het uit. 

We hebben in Nederland 52.105 landbouwbedrijven, volgens de laatste cijfers van het CBS uit 2021. ‘Zo’n vijf jaar geleden waren er 55.690 landbouwbedrijven; dat zijn er in vijf jaar tijd 3.855 minder geworden', vertelt Ilan Hoekstra in de podcast. Dat betekent dat er de afgelopen vijf jaar bijna twee en een halve boerderij per dag is verdwenen. 'Als je naar de economische omvang van alle boerderijen bij elkaar kijkt, is die in de vijf jaar wel gestegen: een minimale vier percent. Maar toch: de omzet die die boerderijen maken is groter geworden.'

Advertentie
Dit is reclame van STER

Schaalvergroting 
Volgens Petra Berkhout, agrarisch econoom bij Wageningen Economic Research, komt het door de schaalvergroting: ‘De boerderijen die blijven worden groter. Het is vergelijkbaar met het verdwijnen van kleinere winkels, het samengaan van scholen tot grotere gemeenschappen, en het samengaan van gemeenten. Een soort van rationaliseren van je bedrijfsvoering die daartoe leidt. Die rationalisering is nodig omdat je op die manier kosten bespaart. Dan blijft er onderaan de streep iets groens over, in de plaats van dat je rood staat.’ 

Stikstof
'Er is een nieuw probleem voor de boeren', licht Ilan toe. 'Een stikstofprobleem. In de landbouw is dit vooral een probleem onder de veehouders, aangezien zij bijvoorbeeld koeien en schapen hebben die de meeste stikstof uitstoten. Het kabinet zegt dat de huidige uitstoot te hoog is en gereduceerd moet worden.’ Volgens Petra zijn daar verschillende oplossingen voor: ‘Dat kun je technisch oplossen met slimme, innovatieve oplossingen, maar een andere oplossing is inderdaad ook de veestapel verkleinen. Dat heeft ook wel meer voordelen. De veestapel is in verhouding in Nederland namelijk echt groot.’ 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

stokkickhuysen
stokkickhuysen
22 jul. 2022 - 8:08
'Er is een nieuw probleem voor de boeren', licht Ilan toe. 'Een stikstofprobleem. In de landbouw is dit vooral een probleem onder de veehouders, aangezien zij bijvoorbeeld koeien en schapen hebben die de meeste stikstof uitstoten. ' Zo zie je maar, je moet bijblijven. In mijn tijd had je landbouw (geen vlees) en veeteelt (wel vlees), maar dat is veranderd blijkbaar?
Karel Marks
Karel Marks
16 jul. 2022 - 13:36
De schaalvergroting is de grootste 'zonde' van zowel de overheid als van de banken - vooral de Rabobank. Boeren konden vaak alleen leningen krijgen als ze overgingen tot schaalvergroting. Boeren die wilden overstappen op een circulaire bedrijfsvoering moesten het meestal zelf uitzoeken. Of op eigen kosten/risico de omslag maken, toch maar doorgaan met traditioneel boeren of stoppen met boeren. Ook de overheid bleef maar bi de mantra van de 'oneindige economische groei', ook voor de landbouw. De Club van Rome liet in 1975 al zien dat m.n. de agrarische economische groei, die enorme schaalvergrotingen, funest was voor de kwaliteit van het leven op Aarde en voor de aarde als ecosysteem zélf. Een aantal ministers uit het verleden (Mansholt, Braks) zagen dat het volstrekt de verkeerde kant op ging met de schaalvergroting (Mansholt) en met het probleem van de mestoverschotten (Braks) Ze haalden beiden bakzeil en de overheid ging onverdroten door met het werden het paard van de schaalvergroting. Tot aan de dag van vandaag zijn er politici die blijven geloven Nederland Boerenland. Ze zijn er trots op dat Nederland de grootste vleesexporteur van Europa is, en dat halve wereld voorziet van agrarische producten. En dat alles van zo'n klein landoppervlakte, dat de bv Nederland beslaat. Maar: bestaanszekerheid voor de huidige boeren, de romantiek van generaties oude boerenbedrijven, de liefde voor het vak, het telt allemaal zwaarder dan de prijs. Een land dat onleefbaar wordt.
latevogel
latevogel
13 jul. 2022 - 12:28
Ik ben 64 jaar en van mijn 8ste tot mijn 25e jaar hielp ik mee bij familie op de veehouderij, dus vooral zomers als er veel werk is zoals maaien, hooien en kuilen. Voor de melk kreeg mijn oom (hij had Jersey koeien met een vetgehalte van 5 tot 6%, waar je toen voor betaald werd, tegenwoordig is geloof ik het eiwit, vet en lactose wat meetelt) voor de melk per kilo (1,03 liter) ongeveer 48 cent. Dit is de prijs van ongeveer 1972. Tegenwoordig is dat ongeveer hetzelfde, alleen zijn het nu eurocenten. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/02/melkprijs-staat-historisch-hoog-door-onzekerheid-door-oorlog-in/ Wat doet een producent om meer omzet te halen? SCHAALVERGROTING!!! En dat hebben de veehouders gedaan, ze werden daartoe gedwongen kan je gerust stellen! Een boerderij is kapitaal, alleen één tractor kost ruim 70.000 euro, tweedehands. En die van tegenwoordig over de 100.000 en eentje waar ik op reed, 50 jaar oud (MASSEY FERGUSON 165/8 SUPER) 8000 euro. Dus investering per boerderij meer dan een miljoen euro. Begrijpt u nu enigszins waarom de veehouders zo kwaad zijn? In 40 jaar tijd is er geen relatieve salarisverhoging geweest voor hen, zou u dat voor uw werk normaal vinden? 7 dagen in de week met gemiddeld 10 uur per dag werken en een behoorlijke eigen financieel risico? En iedere nieuwe regering of EU-commissaris komt weer met nieuwe regels. Zo gaan we om met de voedselproducenten (cacao-, koffie- en theeboeren, landbouwers en veehouders, enz..
4 Reacties
JoepJos
JoepJos13 jul. 2022 - 15:22
Elke persoon die vindt dat hij jaar in jaar onderbetaald wordt, gaat op zoek naar een andere baan. Heeft die schaalvergroting bij de boeren niet voor een race to the bottom gezorgd? Oftewel heeft is er niet veel te veel aanbod van melk in relatie tot de vraag naar melk?
vdbemt
vdbemt15 jul. 2022 - 7:22
Inderdaad. Schaalvergroting. Dat hebben de boeren gedaan. Hoewel niet altijd met prettige regelgeving, hebben de liberale regeringen daar steeds achter gestaan. ZONDER, noch de regeringen, noch het merendeel van de boeren, enig oog te hebben voor de effecten van hun bedrijfsvoering. Terwijl die toch al lang duidelijk zijn. Sterker nog: de regeringen drongen steeds aan op uitstel van maatregelen tegen die effecten. Omwille van de boeren. Zo gaat dus de boer om met onze omgeving. Dat houdt een keer op. Als je daar blind voor bent gebleven, is het schrikken. Dat geldt niet voor iedere boer. Er zijn er, helaas weinig, die wel besef hadden en hun energie in schonere bedrijfsvoering hebben gestoken. Prijzenswaardig.
bv-user-51333
bv-user-5133316 jul. 2022 - 9:14
@Joep Da's wel erg simpel, he? Iedere ziekenverzorgster; politieman, bijstandsmoeder, die onderbetaald wordt gaat (maar) op zoek naar een (andere) baan... tsja maar bij boeren maakt t niet uit.
bv-user-51333
bv-user-5133316 jul. 2022 - 9:19
@vdbemt Nutuurlijk zijn het altijd liberale regeringen, zo, dat lucht op. Maakt niet uit waar we t over hebben. Daarnaast mag je van iedere burger in NL verwachten dat ie kan vertrouwen op regeringsmaatregelen. Tegen een bijstandsmoeder ga je ook niet zeggenbij deze hoge gasprijzen, dan had u daar maar niet blind voor moeten zijn en maatregelen moeten treffen. Maar ja, je woont in de Randstand, en boeren... ach..
BNNVARA LogoWij zijn voor