Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Hoe gevaarlijk is hitteletsel voor jonge Nederlandse militairen?
22-05-2019
•
leestijd 1 minuten
•
409 keer bekeken
•
In 2018 erkende het Ministerie van Defensie de aansprakelijkheid voor het overlijden van een 20-jarige marechaussee der 4e klasse wegens hitteletsel. ZEMBLA toont aan dat het geval niet op zichzelf staat.
Voor Kelvin Bosman (20) is 16 september 2016 de slotdag van een loodzware training van een week in de tropische hitte. Tropisch warm, en dat in Nederland. Het is echt snikheet die week: meerdere malen wordt het warmer dan dertig graden. Evengoed slaagt Kevin en daarmee wordt hij marechaussee der 4e klasse. Vlak voordat hij zijn barret in ontvangst neemt, wordt hij onwel. Diezelfde dag overlijdt hij. Hitteletsel.
Fouten
Het duurt bijna twee jaar voordat het Ministerie van Defensie aansprakelijkheid erkent. ‘Defensie heeft fouten gemaakt. Het neemt het verdriet van de geliefden van Kelvin niet weg, maar Defensie neemt de verantwoordelijkheid voor deze fouten’, aldus commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink op de website van het Ministerie. Volgens het bericht zijn er inmiddels ‘meerdere maatregelen genomen'. ‘Er is onder meer geïnvesteerd om de kennis van instructeurs op het gebied van hitteletsel te vergroten’, aldus het Ministerie.
In
ZEMBLA
vertelt de familie van Bosman voor het eerst over het ongeval. Maar deze zaak staat niet op zichzelf:
ZEMBLA
onderzoekt hoe het kan dat tijdens oefeningen in Nederland zoveel militairen hitteletsel oplopen. ‘Het is een sluipmoordenaar, omdat je het zelf echt niet doorhebt’, zegt een deskundige in de documentaire.