Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe gebruik je genderneutrale voornaamwoorden?

  •  
12-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91901 keer bekeken
  •  
Genderbende schaal - sophie dros

Genderschaal en genderneutrale voornaamwoorden

© Genderbende

Naast 'zij' en 'hij' en 'haar' en 'hem' is sinds 2016 ook het genderneutrale woord ‘hen’ als voornaamwoord in onze taal opgenomen. Dit kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Mensen zoals Thorn, Nanoah en Sky. 

Hoe spreek je een non-binair persoon aan?

In het Nederlands zijn er twee vormen van genderneutrale voornaamwoorden die iemand kan kiezen om zichzelf mee aan te duiden, namelijk 'hen/hun' en 'die/diens'. Om te weten te komen welke genderneutrale voornaamwoorden (die/diens of hen/hun) iemand verkiest, kan je dat aan de persoon in kwestie vragen.

Advertentie
Dit is reclame van STER

Sky is trans en non-binair en gebruikt sinds kort het voornaamwoord ‘hen’. ‘Voor en tijdens mijn transitie had ik voornamelijk het gevoel dat ik een keuze moest maken tussen twee binaire genders (man en vrouw, red.). In het verloop van mijn transitie voelde ik alsnog een sterk ongemakkelijk gevoel, alsof het niet passend was. Door daarover te communiceren met mijn partner kwam ik op het punt om het voornaamwoord ‘hen’ te gebruiken. Hierin word ik gesteund’, zo vertelt hen aan Spuiten en Slikken.

Wanneer gebruik je de voornaamwoorden ‘hen’ of 'die'?

Het voelt misschien nog wat onwennig om ‘hen’ of 'die' te gebruiken als voornaamwoord om één persoon aan te duiden. Ook weten veel mensen niet goed wanneer ze het zouden moeten gebruiken. Volgens Thorn hoeven we daar niet al te moeilijk over te doen. ‘Ik vind dat het best wel algemeen mag zijn in ons taalgebruik om iemand te vragen hoe die persoon graag aangesproken wordt. Als je denkt dat iemand cis is kun je ook vragen: wat vind je prettig? Je kan het niet aan iemand zien.’

Wat is het verschil tussen hen en hun en die en diens?

Je gebruikt hen en die in de volgende zinnen:
Ik geef het boek aan hen.
Ik geef het boek aan die.
Die heeft een mooie jas aan.
Hen heeft een mooie jas aan.

Je gebruikt hun en diens in de volgende zinnen:
Hun huis is groot.
Diens huis is groot.
Hun bus heeft vertraging.
Diens bus heeft vertraging.

Of in combinatie:
Ik heb hen gevraagd wat diens favoriete drankje is.
Die kan heel mooi zingen, is dat hun baan?

Waarom is dat dan zo belangrijk?

Het is van groot belang voor mensen die zich niet identificeren met één van de twee genders. Zij voelen zich vaak niet erkend in een wereld die opgedeeld lijkt te zijn in man en vrouw. Sky: ‘Hen betekent voor mij een weg naar een eerlijkere, genderneutrale wereld. Hen zorgt er voor mij voor dat ik geen onderliggende druk meer ervaar om te voldoen aan één of beide van de binaire rolmodellen.’ Nanoah kan zich daar goed in vinden. ‘Zij en hij zijn twee hele duidelijke hokjes. Door het gebruiken van ‘hen’ lijkt het ‘hokjesdenken’ een beetje losgelaten te worden.’

En dat blijkt in de praktijk ook echt zo te zijn. Zweden was ons voor met het invoeren van het genderneutrale voornaamwoord ‘hen’. Daar werd het in 2015 officieel opgenomen in de taal. En wat blijkt? Uit onderzoek blijkt dat mensen positiever denken over vrouwen en seksuele minderheden, en ze houden minder vast aan traditionele genderpatronen, zo meldt Joop.

Wat als je het verkeerd doet?

Thorn zegt mensen regelmatig te moeten verbeteren. ‘Soms vind ik het best wel lastig als iemand ‘zij’ zegt, dan ga je dus de ruimte innemen van ‘oh sorry, ik wil eigenlijk aangesproken worden met...’. Ik ben gewoon mezelf. Je kan zeggen tegen iemand: "Ik zou het waarderen als je mij op deze manier aanspreekt." Het is natuurlijk ook fijner als iemand aan jou vraagt hoe je aangesproken wil worden.’

Sky vindt het zelf regelmatig lastig om aan te geven hoe hen aangesproken zou willen worden. ‘Wat mij er vaak van weerhoudt om iemand anders te verbeteren, is dat ik de ander zich niet ongemakkelijk wil laten voelen. Misschien omdat diegene het spannend vindt om mogelijk iets verkeerds te zeggen of zelfs een bepaalde druk voelt.’

Nanoah denkt daar anders over. Die vindt dat mensen gewoon moeten wennen aan het nieuwe voornaamwoord. ‘Wanneer iemand met hen of hun aangesproken wil worden, zeg dan niet dat dat te moeilijk is. Maar doe gewoon je best. Sommigen vinden het lastig om ‘hen’ te gebruiken. Een meervoud is ineens een individu. Maar als we het ook niet proberen wordt het nooit makkelijker.’

Gender: wat is dat?

Raven legt je haarfijn uit hoe gender precies werkt. En wat het verschil is tussen geslacht en gender. 

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Muchachaninja
Muchachaninja
18 okt. 2021 - 9:33
Hoi, ik vraag me nog steeds af waarom er niet voor het voornaamwoord "het" gekozen is? Dat lijkt mij veel logischer, het is een onzijdig woord en het klopt grammaticaal ook doordat het enkelvoud is. Dit is geen aanval, ik ben gewoon heel erg benieuwd :)
Anthoon1969
Anthoon1969
18 dec. 2020 - 19:44
Er zijn wel wat kritische kanttekeningen te plaatsen bij dit artikel: 1. "Sinds 2016 heeft het Nederlands naast 'zij' en 'hij' en 'haar' en 'hem' ook het genderneutrale woord ‘hen’ als voornaamwoord in de taal opgenomen." Het gebruik van het sekseneutrale "hen" als voornaamwoord is nog geen algemeen aanvaardbaar Nederlands. Het artikel is daarmee ook misleidend en weinig evenwichtig. 2. "Sky is trans en non-binair en gebruikt sinds kort het voornaamwoord ‘hen’." Sky gebruikt zelf echter niet het voornaamwoord 'hen', maar wil dat andere mensen 'hen' gebruiken als zij naar hem verwijzen. 3. "Ik vind dat het best wel algemeen mag zijn in ons taalgebruik om iemand te vragen hoe die persoon graag aangesproken wordt." en "Het is natuurlijk ook fijner als iemand aan jou vraagt hoe je aangesproken wil worden" Het gaat niet om "aangesproken te worden", want ik neem aan dat een non-binair iemand gewoon met "je" of "u" aangesproken wil worden, maar hoe er naar een non-binair persoon verwezen wordt. Voor een artikel over taalgebruik, wordt er te veel een loopje genomen met allerlei taalkundige categorieën. Als je een (normatieve) titel leest als: "Hoe gebruik je genderneutrale voornaamwoorden?", dan verwacht je ook een deskundig geschreven stuk en niet ratjetoe aan taalkundige opvattingen op het niveau van groep 4 van de basisschool. Een volledige (evenwichtige) revisie is geen overbodige luxe.
5 Reacties
User_3421
User_34212 feb. 2021 - 21:28
Er zijn ook wat kritische kanttekeningen aan uw schrijven: de queer gemeenschap zou het op prijs stellen wanneer u dit artikel eerst zou hebben gelezen, vooralleer de taalfouten te bestuderen. Spijtig genoeg moet ik constateren dat u een loopje neemt met het onderwerp van dit artikel door foute verwijzingen te gebruiken. Het is weldegelijk 'hen' en niet 'hem'. Dit artikel heeft inhoud en wil ons allen iets leren. Ik zou trots zijn moest een kind uit het vierde jaar dit schrijven, wetende dat non-binair bestaat, aangezien hedendaags dit niet genoeg besproken wordt op scholen. Heb respect voor hun keuze en gebruik dus correct het woord: 'hen' wanneer u anderen op fouten wilt wijzen terwijl u er zelf weldegelijk maakt. -Leerkracht Nederlands in het Secundair Onderwijs
Anthoon1969
Anthoon19693 feb. 2021 - 11:55
@User_3421 "Heb respect voor hun keuze en gebruik dus correct het woord: 'hen' wanneer u anderen op fouten wilt wijzen terwijl u er zelf weldegelijk maakt." Gebruik van het woord "hen" is hier juist niet correct. Het is een meervouds- en niet een enkelvoudsvorm. In welke spraakkunst komt u dit enkelvoudig gebruik van "hen" dan tegen? Net zoals van u verwacht wordt dat u zich binnen de onderwijssituatie houdt aan de spelling van het Groene Boekje, zo mag er ook verwacht worden dat u de leerlingen de gebruikelijke grammaticaregels bijbrengt en niet gebrekkig Nederlands voorschrijft door "hen" te gebruiken voor een enkelvoudige persoon. Ik vind het dus eerder spijtig dat u als leerkracht Nederlands een loopje neemt met de Nederlandse taal.
User_3421
User_34213 feb. 2021 - 19:39
Ik neem zeker geen loopje met de Nederlandse taal, aangezien www.vandale.be 'hen' ook als persoonlijk voornaamwoord in het enkelvoud beschouwd. Uiteraard bestaat 'hen' ook in de betekenis van 'aan hen' (meervoud), maar hier heeft het woord een andere functie. Dit is een een nog niet ingeburgerd woord, maar werd sinds 2016 wel opgenomen in 'het Groene Boekje', waar u over spreekt. Zelfs wanneer 'hen' niet officieel zou opgenomen zijn in onze taal vind ik het mentaal welzijn van mijn leerlingen weldegelijk belangrijker dan uw opgelegde ondoorgronde regels. Spijtig dat u de behoefte voelt zulke gedachten te uiten tegenover anderen die u niet kent. Ik sluit me dan ook volledig aan bij dit artikel. Verder wens ik niet meer te reageren. Ik wens u het beste toe.
Anthoon1969
Anthoon19693 feb. 2021 - 21:45
@User_3421 U doet nu de waarheid geweld aan, aangezien de gratis Van Dale (waar u naar verwijst) dat helemaal niet schrijft. Er staat namelijk: "hen (persoonlijk voornaamwoord; 3e persoon meervoud, als lijdend voorwerp en na een voorzetsel) zie hun … ik zag hen staan; ik heb het aan hen gegeven" en "hen (de; v; meervoud: hennen; verkleinwoord: hennetje) … vrouwelijk hoen" (zie https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/hen#.YBsWcXdFzVJ). U bent waarschijnlijk ook geen "Leerkracht Nederlands in het Secundair Onderwijs" (dat je overigens niet met al die hoofdletters schrijft). "Ondoorgronde regels" is ook een hapax legomenon, aangezien het "ondoorgrondelijke regels" zijn. U speelt hier een spelletje.
Louis148
Louis14812 feb. 2021 - 16:01
Aan uw opmerking aan @User_3421; Ik nodig u met aandrang uit om even vanonder de steen te komen waaronder u blijkbaar momenteel leeft. U bent duidelijk erg talig bewust en ben er bijna zeker van dat uw voelsprieten ongetwijfeld al iets hebben opgevangen over het mogelijke 'recyclage' van woorden ten voordele van een taal met meer genderneutrale opties. 'Hen' is inderdaad *oorspronkelijk* een persoonlijk voornaamwoord derde persoon meervoud, gebruikt bij een lijdend voorwerp of meewerkend voorwerp. *Nu* echter is de algemeen opgaande consensus dat 'hen' gebruikt zou kunnen worden als persoonlijk voornaamwoord derde persoon enkelvoud gebruikt als onderwerp. Net zoals men in het Engels gekozen heeft voor 'they'. Ik ben er mij van bewust dat dit onnatuurlijk kan aanvoelen maar dit dient te vermijden dat neologismen het toneel overnemen zoals men hier oppert (https://www.neerlandistiek.nl/2020/10/schema-voor-het-kiezen-van-een-genderneutraal-persoonlijk-voornaamwoord/). Woorden als 'hin', 'hummen' of 'xij' liggen nu al op tafel en eerlijkheid biedt dat niemand daarop zit te wachten. En uw opmerking dat dit niet correct zou zijn "omdat het niet in het Groene Boekje staat" is geheel onterecht gegeven hoe log en conservatief zo'n instelling is. "Gebruikelijke" grammaticaregels zijn hier hoogst relatief, vindt u niet?
acadabrajamm
acadabrajamm
13 dec. 2020 - 8:43
noem gewoon de naam van de persoon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor