Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

'Hij trok een ruim 6 kilometer lange rode lichtlijn dwars door Amsterdam' | Pauw

  •  
03-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Ontwerp zonder titel (4)
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft in het kader van het Amsterdam Light Festival een rode lijn van licht van meer dan 6 kilometer dwars door Amsterdam getrokken. De Chinese kunstenaar wil ons laten nadenken over grenzen: wie bepaalt ze, wie mag ze oversteken en wie wordt er geweigerd? In een interview van Nieuwsuur licht hij zijn beweegredenen toe.
"Sinds de mens bestaat, zijn er grenzen. Fysiek, mentaal maar ook politiek", zegt Weiwei in Amsterdam, waar Nieuwsuur met hem sprak. "We hebben allemaal oordelen in ons hoofd. Over onszelf, over onze relaties met anderen. Over mannen, vrouwen. Vluchtelingen."
Zijn kunstwerk heeft te maken met thema's als territorium, nationalisme en ons dagelijks leven. 'Hoe we naar onszelf kijken en naar anderen, We trekken grenzen en sturen de ander weg,' aldus Weiwei, die de vluchtelingencrisis als 'de grootste en schandelijkste menselijke crisis sinds de Tweede Wereldoorlog' ziet. In het verleden heeft de kunstenaar meermaals forse kritiek geuit op het Europese vluchtelingenbeleid. Niet in woorden, maar middels acties en kunstwerken.
Zijn laatste in deze serie is deze dunne rode lichtlijn, dwars door onze hoofdstad, getiteld Thinline. Aanschouw het zelf:
Weiwei maakte de documentaire Human Flow over zijn bezoek aan vluchtelingen in 23 verschillende landen. Te zien is hoe hij in totaal 40 kampen bezoekt en zo'n 600 mensen spreekt. Daarover zegt hij: 'De meeste vluchtelingen leven in vreselijke situaties. Ik heb die situaties geobserveerd, eerlijk proberen vast te leggen, om ons er goed naar te laten kijken.'
De Chinees is kritisch op de instelling van veel mensen, die geen vluchtelingen in hun land willen hebben. 'Niet alleen om de vluchtelingen, maar ook om de mensen die in luxe leven en egoïstisch zijn. Die willen niet begrijpen wat er aan de hand is in de wereld. Het is tragisch om te zien dat Europa mensen weigert die hulp nodig hebben.'
Ai Weiwei (Peking28 augustus 1957) is conceptueel kunstenaar, politiek activist en filosoof, afkomstig uit China. Hij raakte begin 2011 in de problemen vanwege zijn kritiek op de Chinese regering. Formeel is hij beschuldigd van belastingontduiking. Op 3 april 2011 werd hij door de Chinese politie vastgezet op het vliegveld van Peking en zijn studio in de hoofdstad werd verzegeld tijdens een hardhandig optreden van de autoriteiten tegen activisten en dissidenten.
Door: Pauw
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.