Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Borstkankeronderzoek: kan dat niet anders?!

  •  
28-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6962 keer bekeken
  •  
national-cancer-institute-SMxzEaidR20-unsplash

Tienduizenden vrouwen die het bevolkingsonderzoek naar borstkanker ondergaan hebben hier nog dagen of zelfs weken na het onderzoek last van omdat het er hardhandig aan toegaat. Kan dat niet anders?

‘Het doet me ontzettend veel pijn, zo dat ik er na twee weken nog last van heb’

‘De borstenbus daar zie ik altijd tegenop. Het pletten en het trekken; ik ben daarna tot onder mijn oksels blauw.’

Ieder jaar krijgen meer dan een miljoen vrouwen een oproep voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker – om de ziekte vroegtijdig op te kunnen sporen. Hartstikke goed natuurlijk, maar ook: hartstikke pijnlijk. Kan dat niet anders?

Met het onderzoek op zich is niks mis, volgens Muriel van der Draaij, die op 7 september de Tweede Kamer mocht toespreken met gebundelde ervaring over het borstkankeronderzoek. ‘Het is alleen voor een op de vijf vrouwen die het onderzoek moeten ondergaan erg pijnlijk. Dat is dus zo’n twintig procent. Daarbij is het voor vijf procent van de vrouwen zelfs extreem pijnlijk.’ Aangezien het onderzoek op grote schaal wordt gedaan, gaat het dus al gauw om 45.000 vrouwen per jaar die extreme pijn ervaren van het onderzoek.

Wat ervaren vrouwen tijdens het borstonderzoek?

De ervaringen zijn verschillend, weet Van der Draaij. ‘Wat ik veel hoor is dat vrouwen zeggen dat er aan hun borsten wordt getrokken waardoor de huid aan de onderkant van de borsten scheurt. Dat bleef dan nog wel een tijdje pijn doen daarna.’ Een borstonderzoek is dan ook niet niks, weet zij: ‘Er komt behoorlijk wat kracht bij kijken om een borst zodanig te pletten om er een goede foto van te kunnen maken.’

Is er een alternatief?

Er zijn alternatieve methodes in ontwikkeling, volgens Van der Draaij. ‘De mammografie is tot nu toe nog steeds de beste screeningsmethode. Er zal gewoon veel meer ingezet moeten worden op meer onderzoek en daar stagneert het enigszins.’ Bijvoorbeeld de Mamma-CT-scan: ‘Die wordt gebruikt in twee ziekenhuizen in Nederland, een aantal ziekenhuizen in Duitsland, en in Zwitserland wordt er zelfs bevolkingsonderzoek mee uitgevoerd.’ Bij de CT-scan hoeven de borsten niet geplet te worden: ‘Dat is echt pijnloos.' Ook zijn er ‘goede resultaten met een ademtest’.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor