Het is een slecht plan om het bevolkingsonderzoek borstkanker te verschuiven van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar, stellen Borstkankervereniging Nederland en KWF. Volgens de organisaties leidt dit ertoe dat meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. Ze vragen staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) om het besluit te heroverwegen.
Vanwege personeelstekort en het coronavirus besloot de staatssecretaris om het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie een jaar te verschuiven. Beide patiëntenorganisaties voelen zich overvallen door dit besluit en ontvingen veel berichten van ongeruste vrouwen naar aanleiding van deze berichten. Daarom vroegen de organisaties Blokhuis om nadere toelichting.
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar kunnen meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Hiermee kan borstkanker zo vroeg mogelijk opgespoord worden. Jaarlijks worden er 1 miljoen vrouwen gescreend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat hiermee elk jaar 1450 sterfgevallen voorkomen. De nieuwe maatregel van Blokhuis leidt er volgens het Rijksinstituut toe dat er jaarlijks 57 meer mensen overlijden aan borstkanker. Dat is een toename van ongeveer 4 procent, becijfert het KWF. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!