Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Armoede: 'Mensen durven niet te zeggen dat het niet goed gaat'

  •  
02-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1425 keer bekeken
  •  
pexels-rodnae-productions-7821571

Steeds meer mensen die werken, lukt het niet meer om rond te komen. Hoe zit dat?

Er heerst een enorm taboe op geld, of specifieker: geldproblemen. Typisch Hollands, volgens Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder in Amsterdam Nieuw-West. 'Wij spreken eigenlijk over alles, behalve over wat je verdient. Seks kan wel besproken worden, maar je salaris niet. Dat is best gek.' Daarnaast zijn we massaal gaan geloven in de maakbaarheid van het leven, legt ze in De Nieuws BV uit: 'Op het moment dat je succes hebt dan heb je dat aan jezelf te danken, maar gaat het mis dan is het ook je eigen schuld. Dat zit in onze cultuur.' Schulden zijn dus je eigen schuld, denken we.

Ook Doevendans durfde het niet te zeggen toen zij financieel aan de grond zat, uit angst voor oordelen. 'Ik had dat gevoel ook. Ik heb er niet over verteld. Pas nadat het achter de rug was, durfde ik een boek te schrijven. Daarna sprak ik mensen die zeiden: "Oh my god, ik wist dat helemaal niet."' Omdat ze het simpelweg niet vertelde. 'Soms moet je dan smoesjes bedenken, om uit te leggen waarom je niet mee uit eten gaat.' Daardoor vereenzamen mensen met geldproblemen ook. 'Je kunt niet altijd mee of leuke dingen doen, want alles kost geld.’

Meer lezen over schulden als taboe:

Bekijk het hele gesprek met Sandra Doevendans:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor