* BNNVARA - Slachthuis martelt varkens voor zo’n €1500
Word lid

Slachthuis martelt varkens voor zo’n €1500

leestijd 2 minuten
Slachthuis martelt varkens voor zo’n €1500

In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Een week geleden was het weer eens tijd voor een flinke portie gruwelbeelden op je feed – het ging om filmpjes uit slachthuizen, waarin onder andere varkens verdronken in kokend water en er dieren levend werden gevild. En het is niet de eerste keer dat je als argeloze Facebookgebruiker zo maar op dergelijke filmpjes kan stuiten – vorig jaar waren de rapen ook meerdere keren gaar: toen bleken met name Belgische slachthuizen de wet te overtreden door onder andere onverdoofd te slachten en elektrische schokken toe te dienen.

Als reactie op overtredingen in Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begonnen met het uitdelen van boetes. En dat is ook wel nodig - mensen worden door de filmpjes namelijk direct geconfronteerd met het ietwat onprettige noodlot van hun dagelijkse gehaktbal of speklapje, en dus moet er iemand gestraft worden. De boetes die de NVWA uitdeelt staan gelijk aan €1500 tot €5000. Nu zou je heel misschien kunnen beargumenteren dat dit eventueel aan de lage kant ligt. €1500 staat immers ongeveer gelijk aan slechts één schamel maandsalaris minimumloon. Of eenmalig 51 kilometer te hard rijden. Of een keertje klanten ronselen als taxichauffeur. Allemaal leuke alternatieven voor het martelen van een heleboel dieren. Echt een heleboel. 

Maar goed - €1500 is dan misschien een weinig indrukwekkend bedrag voor een groot bedrijf, het is natuurlijk een boel geld voor de gemiddelde student die bijvoorbeeld op wintersport wil, en zo kan je de boel weer lekker relativeren. Toch is Wakker Dier een petitie gestart voor de mensen die graag bij de juiste instanties willen laten doordringen dat deze slachthuizen een hogere straf verdienen. Zij denken aan het sluiten van de zogenaamde ‘horrorslachthuizen’, onder het motto ‘Slecht slachten? Sluiten!’. En tja – daar valt natuurlijk best iets voor te zeggen.