Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vink aangeklaagd door groep Barnevelders in zandkwestie

21-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
vink 05
Een groep Barnevelders die zich gedupeerd voelt in de zogenoemde zandkwestie, daagt afvalverwerker Vink definitief voor de rechter. De gerechtelijke procedure moet leiden tot een schadeclaim, stelt advocaat Olivier van Hardenbroek maandag in het AD. 

Zembla onthulde eind 2018 dat het Barneveldse afvalbedrijf Vink vervuilde grond illegaal heeft gebruikt voor woningbouw in Barneveld. Het gaat om twee nieuwe woonwijken: Eilanden-Oost en Veller. De vervuiling is ontstaan doordat Vink gebruikte grond onvoldoende heeft schoongemaakt. Daardoor zijn de giftige stof styreen (gebruikt bij productie van plastic) en resten van landbouwgif in de grond achtergebleven.

Uit documenten in handen van Zembla bleek dat Vink gerommeld heeft met de administratie zodat de giftige grond op papier schoon is. Het zand was in eerste instantie afgekeurd, daarna is het bij een tweede keuring, onder een ander protocol, alsnog goedgekeurd en gestort.

Getuigenverhoren 

Volgens een bewonersgroep uit Barneveld had de provincie moeten weten dat de storting van de grond illegaal was. De bewoners van de nieuwbouwwijken vrezen waardevermindering van hun huizen en verwijten het provinciebestuur dat ze niet eerder hebben ingegrepen. Hun advocaat, Olivier van Hardenbroek, ziet na de voorlopige getuigenverhoren met hoofdrolspelers in de zandcrisis eerder dit jaar genoeg aanleiding om een procedure te beginnen tegen Vink.

In de getuigenverhoren werden namens de bewonersgroep vijf belangrijke spelers in het dossier rond de zandkwestie in Barneveld gehoord. Het gaat om voormalig gedeputeerde Conny Bieze, Rob Vink (directeur van Vink) en Renzo Druijff (werknemer van het bedrijf Vink), de burgemeester van Barneveld Asje van Dijk en wethouder grondzaken Aart de Kruif. Het doel was om te kijken of gemeente, provincie en Vink aansprakelijk kunnen worden gesteld voor imagoschade en eventuele waardedaling van huizen.

Zembla was bij de getuigenverhoren. Lees hier de verslagen van het eerste deel: 

'Zand van Vink kwam van vervuilde plekken waaronder voormalig terrein van chemiebedrijf'

'Bestuurders schuiven met verantwoordelijkheid in zaak Vink' 

En hier het verslag van het tweede deel van de getuigenverhoren:

'We kregen een vreemd verzoek van Vink: deel 2 van de getuigenverhoren in de zaak Vink' 
Onrechtmatig handelen 
De rechter moet nu beoordelen of Vink onrechtmatig heeft gehandeld door vijf jaar geleden 10.000 ton zand op een andere manier te laten herkeuren dan is toegestaan. Vorig jaar bevestigde het onderzoek van Royal HaskoningDHV dat afvalverwerker Vink vervuilde grond heeft gestort in woonwijken in Barneveld. Volgens de onderzoekers had de grond niet toegepast mogen worden in een woonwijk. Of de gemeente en de provincie ook een dagvaarding krijgen, is nog niet bekend.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.