Een uniek hulpmiddel voor iemand met een beperking: We Gaan Het Maken

Over We Gaan Het Maken

Een uniek hulpmiddel voor iemand met een beperking: We Gaan Het Maken
WGHM_eenmaskervoorWouter
Iedereen wil zich vrij kunnen bewegen. Als je een aandoening hebt door een aangeboren ziekte of gaandeweg in het leven zijn er functies in je lichaam uitgevallen dan lukt dat niet altijd goed.

Natuurlijk zijn er handige hulpmiddelen en mensen die helpen, maar niet voor alles is een oplossing. Omdat het te moeilijk is, er te weinig aandacht voor is of omdat het probleem te uitzonderlijk is. Maar wat als er een specifiek product het leven van iemand met een beperking vrijer, zelfstandiger en plezieriger maakt? Een groep van Nederlandse uitvinders twijfelde er geen seconde over en deed de belofte aan acht jonge mensen met een lichamelijke beperking: ‘We gaan het maken.’ Samen met Patrick Lodiers en gewapend met de nieuwste technieken binnen hun vakgebied proberen ze het onmogelijke mogelijk te maken. Lukt het deze dwarsdenkers om tot unieke uitvindingen te komen – en mensen met een aandoening verder te helpen dan de wetenschap tot nu toe deed?

Patrick: ‘Alle mensen die ik volg in deze serie verlangen naar meer zelfstandigheid en meer vrijheid, maar tot nu toe was dit voor hen onbereikbaar. We Gaan Het Maken geeft ons een inkijkje in het creatieve brein van uitvinders die anders naar de wereld kijken, durven pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.’
Dit programma heeft eerder in Groot Britannië en in Vlaanderen uitvinders aan het werk gezet om mensen aan een uniek apparaat of app te helpen. Bij de BBC heet het "The Big Life Fix" en bij Canvas "Team Schreire".

In Nederland begon het team van idtv eind 2019 met de voorbereidingen van het project en de laatste opnames van deze eerste serie waren in januari 2021.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit project is er natuurlijk vooral gekomen door het doorzettingsvermogen van de uitvinders. Plus het geduld van de hoofdpersonen, de mensen voor het wie het gemaakt is.
Zij hebben vaak als testpersoon of proefkonijn gediend (pijnloos gelukkig). Samen met hun mantelzorgers gingen ze mee van blauwdruk naar proefversie naar gerealiseerd product.
Achter de schermen werden de uitvinders en de programma-makers geholpen door talloze vrijwilligers die meezochten naar oplossingen en technische mogelijkheden.

***

Het project is financieel ondersteund door de VriendenLoterij. Die steunt veel goede doelen die bijdragen aan gezondheid en welzijn. Je kunt meer informatie vinden over de goede doelen die de VriendenLoterij steunt op de website van de VriendenLoterij.

***
 
Universiteit Twente heeft het project ook royaal en structureel gesteund door docenten, laboratoria, brainstormruimtes en andere ondersteuning te bieden.
Wil je meer weten over een bachelor- of master studie als product ontwikkelaar, kijk dan op de website van de Universiteit van Twente.

***

Tijdens de research, het maken en nu het voltooid is, is de stichting HandicapNL de programma-makers van grote steun geweest. Door meezoeken naar de juiste personen, adviezen te geven, de programma-makers te coachen en door er te zijn voor mensen die voor hun handicap oplossingen zoeken.
Hier kun je meer informatie over hen vinden.
BNNVARA LogoWij zijn voor