Een uniek hulpmiddel voor iemand met een beperking: We Gaan Het Maken
Joël wil een spraakcomputer
30-03-2021
•
leestijd 2 minuten
•
424 keer bekeken
•
De Joël heeft door zuurstoftekort bij de geboorte ernstige cerebraal parese opgelopen. Daardoor functioneren zijn armen slecht, kan hij niet zelfstandig lopen en heeft hij moeite zich verbaal te uiten. Veel buitenstaanders denken dan ook dat er geestelijk iets mis is met hem, maar dat is niet zo. Zijn spraakbeperking belemmert daardoor zijn sociale leven, waardoor hij niets liever zou willen dan zich verstaanbaar te maken aan zijn omgeving. Spraakonderzoeker Khiet Truong gaat daarom aan de slag met een speciale spraakcomputer voor Joël.
Spraakcomputers zijn op zich niets nieuws, alleen draaien de meeste spraakcomputers op duidelijke articulatie. En dat is bij Joël juist het probleem. Khiet en haar collega Arjan denken dat er wel degelijk patronen in de spraak van Joël te vinden zijn. Ze laten Joël daarom duizenden zinnen opnemen waar nieuwe software en algoritmes op moeten worden toegepast. Al snel komen ze tot de conclusie dat de computer hele zinnen moet leren herkennen.
Khiet ontwikkelt daarom drie thema’s die voor Joël het belangrijkst zijn om zelfstandiger te worden: iets over jezelf vertellen, boodschappen doen en reizen in het OV. Joël gaat speciaal op die thema’s materiaal aanleveren om de database aan te vullen. Khiet ontwikkelt tegelijkertijd een functie waarin Joël kan kiezen welke zin klopt als de computer erover twijfelt. Hoe meer zinnen er worden uitgesproken, hoe meer de computer leert.
Khiet neemt de tablet met de ingebouwde spraaksoftware mee naar Joël. Joël is ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat. Om de uitvinding te testen gaat Joël samen met Patrick naar de snackbar om iedereen te trakteren. Joël mag zelf de bestelling doen. Langzaam komt de hele bestelling woord voor woord uit de tablet gerold. Joël is dolgelukkig. Tevreden neemt hij een hap van zijn eerste zelf bestelde hamburger.