Een uniek hulpmiddel voor iemand met een beperking: We Gaan Het Maken
Een bijzondere ontdekking voor Camiel
31-03-2021
•
leestijd 2 minuten
•
389 keer bekeken
•
Camiel was als baby gezond tot het moment dat hij na acht maanden een hersenvliesontsteking opliep. Hierdoor kreeg zijn brein een tekort aan zuurstof waardoor er ernstige schade ontstond. Het ziekenhuis heeft hem toen kunstmatig in coma gehouden. Camiel heeft daardoor zowel een fysieke als mentale beperking. Hoe dat precies ontstaan is, weten ze niet. Zelf noemt hij het ‘domme pech’. Camiel kan niet zelfstandig naar de wc. Dit maakt het moeilijk als hij in situaties komt waar niemand is die hem kan helpen als hij op dat moment hoge nood heeft. Creatief denker Astrid Poot gaat op zoek naar een oplossing. Volgens haar kan dat vaak eenvoudiger dan je aanvankelijk denkt.
Astrid inventariseert eerst welke handelingen allemaal aan bod komen bij het naar de wc gaan. Daarbij ontleedt ze zowel alle mentale als fysieke handelingen die nodig zijn. Ook duikt ze de geschiedenis in. Hoe gingen mensen vroeger naar de wc?
Ze kijkt bij Camiel thuis hoe de situatie er daar uit ziet. Nu laat zijn moeder hem meestal ’s ochtends naar de wc gaan in de hoop dat hij de rest van de dag daar niet meer mee bezig hoeft te zijn. Zijn moeder vindt het niet erg om hem te helpen. Toch is Camiel veel bezig met of hij niet toevallig wél naar de wc moet. Dat geeft spanning. Astrid denkt aan een app om de actieradius te bepalen tot de eerstvolgende wc. Een sensor meet hoelang het dan nog duurt voordat de nood hoog is. Dan weet Camiel precies wanneer hij een wc op moet zoeken. Zo weet hij beter waar hij aan toe is.
Astrid legt haar streven voor aan de revalidatiearts van Camiel. Ze overleggen wat Camiel het meeste rust kan geven. Dan komt de revalidatiearts met een ingeving. Er bestaat namelijk een medicijn dat kan helpen de stoelgang te timen. Deze plotselinge wending geeft geen technische, maar een medische oplossing voor het probleem van Camiel.