Dick Mol (l) en Jim van Dijk bij het model dat Jim maakte van de zuidelijke mammoet
© Rob Buiter
Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 21 mei 2023. Luister op de volgende startpunten:
11:05 - De Dinkel door het landschap van Twente
19:00 - Werken de broedpalen voor scholeksters?
1:10:20 - Herken de zang van de rietzanger
1:43:15 - Krimpen van de meren
2:29:45 - Zuidelijke mammoet komt tot leven
In opdracht van museum Historyland in Hellevoetsluis, maakte kunstenaar Jim van Dijk een reusachtige zuidelijke mammoet na. "En hij is echt niet uitgeschoten", bezweert Dick Mol, die het project wetenschappelijk begeleidde. "Deze voorouder van alle mammoeten was écht zo groot."
Overal in het land zie je ze opduiken: speciale broedpalen voor scholeksters. Maar wat vinden de vogels daar zelf van? Anke Bijkerk en Sabine Hoek van Deltamilieu zoeken het uit!
Op veler verzoek zenden we de komende weken onze cursus vogelzang uit. Deze serie was eerder te horen bij Vroege Vogels. Deze keer staat de rietzanger centraal. Waar de kleine karekiet heel staccato blijft zingen, in een vast ritme, is de rietzanger meer een jazzy drummertje. De rietzanger heeft uithoudingsvermogen. Geluidenjager Henk Meeuwsen heeft ooit een rietzanger op de band gezet die maar liefst vier uur aan één stuk doorzong.
Kenmerken van de zang:
© Fotograaf: marcelbroek
Door het landschap van Twente meandert de Dinkel, dwars door zandige heideterreinen, bloemrijke stroomdalgraslanden, broekbossen en boerenakkers. Komende zaterdag, in de volgende aflevering van Vroege Vogels TV, zijn we in het Dinkelland. En daar duiken we onder andere in de historie van het landschap. Voor de radio nam verslaggever Henny Radstaak alvast een voorproefje.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.