© Fotograaf: 1968Tj
De Omgevingsdienst Haaglanden heeft namens de provincie Zuid-Holland een vergunning verleend om alle damherten in de Hoeksche Waard af te schieten. De provincie wil de roedel, die momenteel bestaat uit bijna honderd dieren, binnen vijf jaar weg hebben. Hoewel de omgevingsdienst daar nu formeel toestemming voor heeft gegeven, lijkt het er niet op dat jagers van de faunabeheereenheid snel het poldergebied van de Hoeksche Waard in zullen trekken.
De provincie ziet geen andere optie dan alle damherten afschieten, omdat "alternatieven zoals wegvangen of sterilisatie dieronvriendelijk en wettelijk of praktisch onuitvoerbaar zijn", zegt de provincie op basis van onafhankelijk onderzoek. Zuid-Holland heeft ervoor gekozen om alle damherten te doden, omdat beheer lastiger is en minder goed voor de omgeving en verkeersveiligheid. Daarbij komt dat de huidige roedel is ontstaan door drie ontsnapte damherten die zich hebben vermenigvuldigd.
Twee organisaties die zich inzetten voor dierenrechten - Animal Rights en Fauna4Life - hebben begin dit jaar al aangekondigd in beroep te gaan zodra de vergunning definitief is. "Zolang er geen uitspraak van de rechter is, zullen niet alle damherten worden geschoten om geen onomkeerbare situatie te creëren", aldus de provincie, die eind vorig jaar besloot om de hele roedel te laten doden.
Diverse partijen dienden daarop een zienswijze in, waaronder de gemeente Hoeksche Waard die ervoor pleitte om in ieder geval een deel van de groep in leven te laten. Vanuit de Zuid-Hollandse politiek deden de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB en CDA vorige week ook een oproep voor "beheer", wat wil zeggen dat een bepaald aantal damherten in de Hoeksche Waard zou mogen blijven.
Al bijna 25 jaar lopen er damherten in het wild rond in de polder tussen Numansdorp en Strijen, nadat enkele dieren waren ontsnapt uit een hertenkamp. Door de jaren heen werd de groep steeds groter. Volgens de provincie is de Hoeksche Waard echter geen leefgebied voor de damherten. Alleen het noordelijk deel van de Zuid-Hollandse duinen is daarvoor aangewezen. Doordat de damherten afstammen van de drie ontsnapte dieren, is er waarschijnlijk sprake van inteelt. De damherten zouden ook de verkeersveiligheid in gevaar brengen, schade aanrichten aan de landbouw en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.
Animal Rights-directeur Susan Hartland zegt "niet blij te zijn" met het besluit van de provincie om alle damherten te doden. "Doden en jagen is verkeerd." Fauna4Life is ook niet te spreken over de beslissing. "We gaan hier zeker tegenin."
Erwin Vermeulen werkt bij Animal Rights en denkt dat het bezwaar bij de rechter om de vergunning voorlopig te schorsen kansrijk is. "De provincie wil de komende zes weken nog niet beginnen met schieten en het plan duurt vijf jaar. Er is dus geen haast." Hij noemt het een "eenvoudig besluit" voor de rechter.
Over het bezwaar bij de provincie is Vermeulen minder zeker. Hij vindt die uitkomst lastig te voorspellen. "Maar we moeten samenleven met damherten. Ze zijn een onderdeel van de Nederlandse natuur." Volgens Vermeulen moet de provincie eerst andere middelen inzetten, bijvoorbeeld om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. "Voor ons is ieder gedood dier onomkeerbaar, want dat dier komt niet meer terug."
De actiegroep Team Damherten Hoeksche Waard, onder leiding van Ray de Boon, zet zich in voor het behoud van de herten en kondigt aan dat er binnenkort acties volgen. Er worden posters gedrukt, spandoeken gemaakt en er wordt geld ingezameld voor advertenties in kranten, schrijft De Boon op Facebook. "Deze acties zullen doorgaan tot aan de uitspraak van de rechter." Een eerdere petitie van de actiegroep voor het behoud van de herten werd ruim 8400 keer ondertekend.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.