Loonse en Drunense Duinen
© Fotograaf WILHELMINA559
In Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen gaan vanaf de zomer miljoenen Amerikaanse eiken tegen de vlakte. Op sommige plekken betekent dat een 'complete kaalslag', meldt het Brabants Dagblad.
Natuurmonumenten trekt alle registers open om de ongewenste exoot te bestrijden. Op 65 hectare - pakweg 130 voetbalvelden - worden de bomen omgezaagd, geringd of uit de grond getrokken. Het is niet anders, zeggen ze bij Natuurmonumenten. De Amerikaanse eik is in sommige delen van het gebied zo overheersend aanwezig dat er nog nauwelijks plaats is voor inheemse bomen. En dus ook niet voor alle insecten, vogels, schimmels en ander leven dat daarbij hoort.
Grote exemplaren langs de paden worden omgezaagd. Het hout van de stammen wordt verkocht. De stronken belanden op hun kop in het gat waar ze vandaan kwamen, om uitlopen te voorkomen. Dieper in het bos gaat Natuurmonumenten de bomen ringen, waardoor ze langzaam doodgaan. Een speciale grijpmachine trekt de kleintjes uit de grond. De komende jaren is er ook nog begrazing door schapen nodig om ontkiemende zaailingen op te vreten.
Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Met zonsopkomst zien we roodborsttapuiten, torenvalken en andere vroege vogels in deze Brabantse Sahara. Meer weten over dit gebied bekijk dan de uitzending van Vroege Vogels vanuit dit gebied.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.