© Bron Pixabay
Tijdens de hoorzittingen met de oppositiepartijen zijn de beoogde klimaatminister Sophie Hermans (VVD) en de BBB-landbouwministers Femke Wiersma en Jean Rummenie gehoord. Tijdens deze zittingen deden zij een paar belangrijke uitspraken die betrekkingen hebben op natuur en milieu.
Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal alle collega-ministers, inclusief klimaatsceptici, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. De klimaatdoelen van het demissionaire kabinet blijven staan en worden door alle bewindspersonen onderschreven, inclusief beoogd PVV-ministers Barry Madlener en Reinette Klever.
Hermans benadrukt de voordelen van de overgang naar duurzame energie en kondigt minder verplichtingen aan in het klimaatbeleid. Mensen zijn bereid "de schouders eronder te zetten", gelooft zij. Verdachtmakingen tegen klimaatwetenschappers zal Hermans niet tolereren en ze gaat haar collega's hierin scherp volgen.
De BBB-landbouwministers Femke Wiersma en Jean Rummenie willen verder kijken dan alleen stikstofuitstoot voor natuurschade. Tijdens hun hoorzitting in de Tweede Kamer benadrukten ze dat stikstof te vaak als schuldige wordt aangewezen.
Wiersma wil de discussie breder trekken en kijkt onder andere naar waterbeheer. Rummenie wil opnieuw beginnen met natuurherstelbeleid en een "nulmeting" voor natuur invoeren. Partijen in de Tweede Kamer willen al langer stikstof minder centraal stellen in natuurbeleid, maar de rechter staat dit niet toe zolang de stikstofneerslag hoog blijft.
Landbouwminister Wiersma wil in haar eerste weken de mestproblematiek en de stikstofuitstoot aanpakken, zo zei zij in de Tweede Kamer. Veehouders mogen minder mest op hun grond uitrijden en moeten de rest laten afvoeren, wat hoge kosten veroorzaakt en faillissementen kan dreigen.
Wiersma wil in Brussel opnieuw een uitzondering ("derogatie") voor mestuitrijden proberen te krijgen, maar de uitkomst is onzeker. Daarnaast wil zij de "rekenkundige ondergrens" voor stikstofneerslag versoepelen, zodat kleine boeren zonder natuurvergunning door kunnen werken. Ook deze maatregel is onzeker vanwege de stikstofgevoeligheid van de natuur.
Verder denkt Wiersma vooruit te kunnen met het teruggebrachte stikstoffonds van 5 miljard euro, ondanks de oorspronkelijke 20 miljard euro. Ze benadrukt dat "scherpe keuzes" nodig zijn. Als voormalig gedeputeerde in Friesland weet Wiersma dat provincies bijna 60 miljard euro nodig hebben voor stikstof- en landbouwplannen. Toch gelooft ze dat 5 miljard voorlopig genoeg is, en met vergelijkbare toekomstige budgetten, kan het totaal rond 2035 alsnog gehaald worden.
Ze is blij dat er geld blijft voor technische innovatie, ondanks eerdere tegenvallen de resultaten. Boeren kunnen nog gebruikmaken van uitkoopregelingen, hoewel het nieuwe kabinet hier minder op wil inzetten.
De aankomende landbouwminister vindt ook dat dierenleed in de Nederlandse veehouderij soms erger wordt voorgesteld dan het is. Volgens haar zorgen boeren goed voor hun dieren en stellen dierenrechtenorganisaties zaken soms anders voor. Ze baseert zich op eigen ervaringen en noemt het een "verschil van perceptie".
Wiersma benadrukt dat er veel is gedaan om dierenleed te verminderen en dat incidenten worden uitvergroot. Ze erkent dat misstanden in alle sectoren voorkomen en aangepakt moeten worden. Afzwaaiend minister Piet Adema kondigde een verbod aan op stroomstootapparaten in veevervoer na beelden van misbruik door dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood.
Bron: ANP
Meer over:
kabinetMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.