Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitklapbare legboor van de reuzenertswesp | Stem op je favoriete insect

  •    •  
11-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1159 keer bekeken
  •  
(slechtere foto) - Reuzenertswesp merel westrik

Reuzenertswesp met ambassadeur Merel Westrik

© Cornelie Tollens / Pieter van Breugel

2024 is het Jaar van de Wesp, dus natuurlijk dingt er ook een wesp mee in de verkiezing Insect van het Jaar. De reuzenertswesp (Leucospis dorsigera) is voor een dier uit de superfamilie bronswespen (Chalcidoidea) heel groot: 6 – 13 mm. Bronswespen parasiteren op de eieren en larven van andere insecten.

Reuzenertswesp is een angeldragende wesp

De reuzenertswesp doet met haar geel-zwarte tekening een angeldragende wesp na, maar is daarvan te onderscheiden door de dikke dijen en het typische, bolle kontje. Ze legt haar eieren in de nestcellen van insecten die gebruikmaken van holtes als stengels, kevergangen in hout en bijenhotels. En dat doet ze op een bijzondere manier.

Haar legboor, dus de buis waarmee ze eieren legt, bevindt zich in rust in het achterlijf en loopt door tot in een schede die tot over haar rug doorloopt. Als ze die uittrekt, komt de punt aan de onderkant van het achterlijf naar buiten. De rest van de boor is als een boog zichtbaar aan de bovenkant van de wesp. Ze klapt als het ware open. Nu moet ze door het harde hout boren waarin de larve van de gastheer zich bevindt. Dat is niet makkelijk met een dunne, holle boor waar op zeker ogenblik ook nog een ei doorheen moet. Het kan uren duren voordat ze de nestcel van de gastheer heeft bereikt.

Zuigt de gastheer leeg

Als het larfje uit het ei komt, gaat het eerst actief op zoek naar concurrenten. Andere parasieten, ook die van de eigen soort, worden gedood. Dan bijt ze zich vast in de gastheer – meestal de larve van een solitaire bij – en zuigt die leeg. Daarna verpopt ze om nog hetzelfde jaar, of het volgend voorjaar, op zoek te gaan naar een partner en nieuwe nestcellen om aan te boren.

De reuzenertswesp is relatief nieuw in Nederland: ze is hier pas 10 jaar geleden, in 2014, voor het eerst waargenomen.

Ambassadeur Merel Westrik

Merel Westrik, journalist en presentatrice, co-host de podcast GONZO naast Frans Loomans, waar ze journalisten interviewt over hun meest memorabele verhalen. Eerder bekend van RTL Nieuws en NET5, gaat ze als natuurliefhebber vaak op pad met camera en verrekijker. Met stadsecoloog Martin Melchers maakte ze documentaires zoals ‘Haring in ’t IJ’ en ‘Amsterdam Wildlife’, en schreef ze ‘In de Bosjes’ over de stadse natuur van Amsterdam. Haar nieuwe documentaire ‘Amsterdam Wildlife by Night’ komt in 2024 uit. Als ambassadrice van WNF en taxidermie-hobbyist bouwt ze aan een indrukwekkende collectie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.