Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Terugblik Klimaattop COP28: milieudetective en jonge klimaatbeweging

  •    •  
17-12-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
735 keer bekeken
  •  
klimaattop

Applaus tijdens de Klimaattop COP28

© UNFCCC

Het geleidelijk afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen, verdrievoudiging van duurzame energie en een nieuw schadefonds voor armere landen. Op de klimaattop COP28 te Dubai werden hierover afspraken gemaakt. Maar er bleven ook tal van punten over waar de landen geen akkoord over bereikten. Zo moet er vanaf 2025 meer geld beschikbaar komen voor structureel klimaatbeleid in arme landen, maar daarover is in Dubai geen overeenstemming bereikt. Ook voor uitbreiding van het aantal landen dat het geld voor klimaatbeleid beschikbaar moet stellen zijn geen afspraken gemaakt. 

Kortom het ontbreekt aan de concrete invulling van bepaalde punten. Dion Huidekooper, voorzitter van de Jonge Klimaat Beweging woonde de klimaattop bij en samen met Bram Maasakkers van het Nederlandse instituut voor ruimte onderzoek die ook in Dubai was,  vertellen zij bij Vroege Vogels over de resultaten van de top.

Jonge klimaatbeweging

Reactie van Dion Huidekooper: “Nu terug in Nederland lees ik met stijgende verbazing de vele overpositieve reacties in de media over de uitkomst van de klimaattop. Die lijken vooral geschreven vanuit Westers perspectief en slaan wat mij betreft de plank mis. Ja, het is (feitelijk gezien) historisch dat er voor het eerst iets over fossiele brandstoffen in de eindtekst staat. Zo zal COP28 UAE immers de geschiedenisboeken in gaan.

Maar het is ook triest dat daar maar liefst 28 klimaattoppen voor nodig waren. Daarmee loopt de wereld niet stappen, maar kilometers achter op de realiteit waar klimaatwetenschappers consequent voor waarschuwden en waarmee vooral eilanden en ontwikkelingslanden nu al keihard worden geconfronteerd.De uitkomst van COP28 is een stap in de goede richting, maar heeft níét de kilometerslange sprong opgeleverd die noodzakelijk was.

Ik verliet Dubai met opgeheven hoofd, maar ook in het besef dat er nog bergen werk te verzetten zijn voor een schone en rechtvaardige wereld.In die overtuiging ben ik alleen maar veder gesterkt door het bericht dat ADNOC Group, het oliebedrijf waar de voorzitter van de klimaattop de baas is, gewoon blijft investeren in olie. Wopke Hoekstra en Teresa Ribera zeiden namens de EU tegen de eilanden 'we zien jullie en we laten jullie niet achter'. Dat zal de EU nu ook waar moeten maken door niet in 2050, maar uiterlijk in 2040 te stoppen met fossiel. De discussie daarover vindt plaats in 2024 als de EU haar klimaatdoel voor dat jaar gaat vaststellen. Ik sta klaar om ze aan hun woord te houden.”

KLIMaatmars

Nederlandse milieudetective in de ruimte

Wie ook op de klimaattop rond liep was Bram Maasakkers van SRON, het Nederlandse instituut voor ruimte onderzoek. Hij toonde op de top de mogelijkheden van een Nederlandse uitvinding: een instrument dat vanuit de ruimte weglekkend methaan kan opsporen. Methaan is een zeer krachtig broeikasgas dat rond de 30 keer zo sterk is als CO2.

Het meetinstrument waar Bram mee werkt kan pluimen methaan ontdekken. Pluimen die voorkomen bij grote vuilnisbelten of lekkende kolenmijnen en olie- en gasinstallaties. Het voordeel van methaan is dat het redelijk snel verdwijnt uit de atmosfeer, na ruim tien jaar. Bram Maasakkers: "Dat betekent dat het ook heel snel nut heeft als je een methaanbron opspoort. Dan heeft het dus ook snel effect op het klimaat."

vervuiling methaan fabriek

© Pixabay

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor