Wolf
© Christoph Elbert
Veehouders die in aanmerking komen voor subsidie om hun dieren te beschermen tegen wolven, maken hier nog weinig gebruik van. Tot nu toe is slechts de helft van het beschikbare budget voor de subsidieregeling uitgekeerd. Hoewel er meer dan 5 miljoen euro aan subsidie is verstrekt, is er nog eens het dubbele beschikbaar. In acht provincies kunnen boeren met financiële hulp een wolfwerend raster aanschaffen, maar de belangstelling verschilt sterk per provincie. In Utrecht en Noord-Brabant is bijvoorbeeld minder dan een kwart van het budget benut.
Het aantal wolvenaanvallen op vee is dit jaar sterk gestegen. In bijna alle gevallen ontbraken wolfwerende rasters, afrasteringen die voorkomen dat wolven door, onder of over het hek komen. De subsidieregelingen zijn bedoeld om veehouders te stimuleren deze rasters aan te schaffen, aangezien een goed geplaatst raster de kans op een aanval aanzienlijk verkleint.
"De subsidieregelingen liggen heel gevoelig," zegt een woordvoerder van BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken afhandelt. "Sommige boeren worden bedreigd omdat ze gebruikmaken van de subsidie, wat anderen afschrikt." Ook wolvenconsulenten, die in bepaalde provincies boeren helpen met de aanvraag, worden bedreigd. Daarnaast zou niet iedere boer goed op de hoogte zijn van de subsidiemogelijkheden.
Maurice La Haye, wolvenkenner en teamleider land- en zeezoogdieren bij de Zoogdiervereniging, ziet dat een deel van de veehouders uit principe geen maatregelen wil nemen. "Zij willen dat de wolf wordt afgeschoten en uit Nederland verdwijnt." Er is ook een groep boeren die wel maatregelen wil nemen, maar niet precies weet hoe. "Er is veel misinformatie, wat de bereidheid om in actie te komen vermindert."
Wolvenconsulenten kunnen een belangrijke rol spelen. "In sommige provincies adviseren zij agrariërs al over mogelijke maatregelen, maar ze mogen pas op pad als een veehouder daarom vraagt," zegt La Haye. "Ze mogen niet proactief het land in, terwijl dat juist nodig is om boeren te bereiken die te weinig weten."
Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) wil daarom een landelijk team opzetten dat boeren helpt met het plaatsen van wolfwerende rasters en ondersteunt bij de subsidieaanvraag. "Dat lijkt mij een heel goed plan," aldus La Haye.
Ook deze week werd duidelijk dat een Friese jager niet op een wolf mag schieten die een schaap aanvalt. De rechtbank Noord-Nederland oordeelde dat er geen "redelijk belang" is en bevestigde dat de minister van Justitie terecht een wapenverlof had geweigerd. De rechter benadrukte dat er andere maatregelen zijn om schapen te beschermen en dat een wolvenaanval geen uitzonderlijk geval is dat een wapenverlof rechtvaardigt.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.