Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steenuil met peuk in de snavel

  •    •  
05-09-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10615 keer bekeken
  •  

"Ik kwam tot mijn ontsteltenis een prachtig stukje natuur met een lelijk stukje van de mensheid tegen. Een iconisch maar helaas ironische contradictie van twee werelden", schrijft filmer Dirk van der Made. "Een prachtige steenuil die pas een aantal dagen het nest verlaten had en al foeragerend een sigarettenpeuk onderzoekt."

Dirk filmde de steenuil begin augustus in het Werkendamse deel van de Biesbosch. Gelukkig realiseerde het uiltje zich snel dat de peuk geen voedsel was. Helaas zijn er veel dieren, met name vogels en vissen, die peuken wel inslikken, met soms fatale gevolgen. Sommige dieren stikken zelfs door het consumeren van dergelijke afval.

Schadelijkheid van sigarettenpeuken

Op verschillende manieren zijn sigarettenpeuken schadelijk voor de natuur. Ze bestaan voornamelijk uit acrylacetaat, een kunststof die zeer langzaam afbreekt. Hoewel de peuk na 10 tot 15 jaar lijkt te verdwijnen, is hij in werkelijkheid afgebroken tot microplastics die nog jarenlang in het milieu blijven, vaak in de magen van vissen. Daarnaast bevatten de filters giftige stoffen die de omgeving verontreinigen. En vergeet niet het gevaar van bosbranden; een peuk kan nog lang na smeulen en zo een brand veroorzaken.

De impact van weggegooide peuken

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid, weet iedereen inmiddels. Maar het besef dat het achteloos weggooien van een peuk de natuur ernstige schade toebrengt, is nog niet bij iedereen doorgedrongen. Dit moet veranderen, vindt Peukenzee, een organisatie die rokers bewust maakt van de desastreuze gevolgen van hun weggegooide peuken. Verslaggever Merlijn Schneiders ging in april 2024 op pad om peuken op te ruimen.

Meer over:

peuk, steenuil
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.