Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop | Schoof en EU ondertekenen verklaring voor meer geld in strijd tegen klimaatverandering

  •    •  
13-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Amazone

© amazone, bron: pixabay

Nederland en de EU hebben op de klimaattop in Bakoe hun handtekening gezet onder een verklaring waarin onder meer staat dat "biljoenen dollars nodig zijn" in de strijd tegen klimaatverandering. Onder meer premier Dick Schoof, Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben deze verklaring ondertekend, al zijn zij niet persoonlijk aanwezig in Bakoe.

Klimaatfinancieringsdoel

Op de klimaattop wordt onderhandeld over het zogeheten klimaatfinancieringsdoel. Daarbij gaat het om geld bedoeld voor arme landen om te verduurzamen (mitigatie) en om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen (adaptatie). Ontwikkelingslanden willen dat het huidige bedrag van 100 miljard dollar wordt opgehoogd naar zeker 1 biljoen dollar (duizend miljard). De 23 rijke landen die dit moeten betalen, hebben nog geen bedrag genoemd. Onder meer de EU wil graag dat ook andere landen mee gaan betalen aan dit doel, omdat andere landen die nu als ontwikkelingsland te boek staan, ook veel rijker zijn geworden.

Financiële verplichtingen klimaatmaatregelen

"Rijke landen hebben een morele verplichting om financiering te regelen", aldus premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda, ook een van de mede-ondertekenaars. Hij benadrukt dat het Westerse landen zijn die historisch voor de meeste uitstoot hebben gezorgd en daar ook het meeste aan hebben verdiend. En ook zij zullen economische gevolgen van een verder opwarmende aarde voelen, aldus Browne. "Dit geld moet gezien worden als een investering, niet als een uitgave."

De Duitse klimaatgezant Jennifer Morgan onderschrijft dat. "Het nemen van klimaatmaatregelen gaat ook hand in hand met onze eigen Europese economische welvaart en concurrentiepositie", aldus Morgan.

Reactie Greenpeace

Greenpeace vindt het positief dat ook Schoof zijn naam onder de verklaring heeft laten zetten. "Dat is een goed signaal dat dit nieuwe kabinet doorgaat met het aanpakken van de klimaatcrisis", zegt klimaatexpert Maarten de Zeeuw van de milieuorganisatie, die in Bakoe de onderhandelingen volgt. Hij benadrukt wel dat "mooie ambitieuze woorden" niet genoeg zijn: om geloofwaardig te zijn op het wereldtoneel, zijn ook daden nodig. Volgens De Zeeuw houdt dat onder meer in dat Nederland al in 2040 van alle fossiele brandstoffen af moet zijn. "En zet nu een streep door de plannen voor nieuwe gaswinning in de Noordzee", voegt hij eraan toe.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor