Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Petitie diepzeemijnbouw, bruinkopdiksnavelmezen en overige onderwerpen

  •    •  
09-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1969 keer bekeken
  •  
NodulesOnSeafloor_with_SeaAnemone_and_Ophiuroid_SO239_CCZ_ROVKiel6000

Zeebodem met mangaanknollen en zee anemoon

© Geomar Kiel

Diepzeemijnbouw petitie

Diepzeemijnbouw staat onder de aandacht. Terwijl wetenschappers al jaren kritisch zijn over de effecten ervan op het leven in de diepzee, lijkt het erop dat er binnenkort toch echt gestart gaat worden met het mijnen van metalen op de bodem van de oceaan. Farah Obaidullah van de organisatie Women4Oceans biedt daarom dinsdag een petitie aan aan onze tweede kamer, waarin ze eist dat Nederland zich uitspreekt tegen deze vorm van grondstoffenwinning. De petitie vind je hier

Wil je meer weten over diepzeemijnbouw? In 2015 spraken we hier al over met onderzoekers van het NIOZ: Luister hier terug

Bruinkopdiksnavelmezen

Vogelonderzoeker Henk Sierdsema noemt het de mooiste exotische vogelsoort die in Nederland voorkomt: de bruinkopdiksnavelmees. “Een schattig vogeltje”, vindt hij. Zo’n twintig jaar geleden moet de soort ontsnapt zijn bij - of vrijgelaten zijn door iemand die de vogels hield, sindsdien weten ze zich goed in het wild te handhaven in het buitengebied rond Weert. EN echt kwaad doen ze niet, het is geen invasieve exoot. De bruinkopdiksnavelmees is niet echt familie van ‘onze’ mezen, heeft een kaneelbruine kop en een dikke snavel, waarmee hij wat wegheeft van een baardmannetje, maar eigenlijk het meest lijkt op een staartmees.

Bruinkopdiksnavelmees Henk Sierdsema

Bruinkopdiksnavelmees

© Henk Sierdsema

Antoni van Leeuwenhoekjaar

Hij wordt ook wel de godfather van de microbiologie genoemd: Antoni van Leeuwenhoek. Met zijn zelfgebouwde microscopen veranderde hij onze kijk op de wereld. Putwater, hoestklodders, en ook de allerkleinste diertjes konden we ineens van heel dichtbij bekijken. Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dan hij overleed. Geertje Dekkers, historica en wetenschapsjournalist schreef daarom ‘Veel, Klein en Curieus, De wereld van Antoni van Leeuwenhoek’. Want was hij nou eigenlijk een wetenschapper, of een zeer technische hobbyist? 

fibertjens muis

Een van de tekeningen die van Leeuwenhoek liet maken: 'Spierveseltjes van een muis'

© Wellcome Collection

Groene zorg: wat doet de minister?

De afgelopen tijd hebben we in Vroege Vogels verschillende initiatieven laten horen die de zorgsector duurzamer maken. De zorg veroorzaakt een aanzienlijk deel van de uitstoot van broeikasgassen en héél veel afval. Dat moet en kan beter dus. Dat vindt ook Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid. Wat gaat híj́ er aan doen om de zorg te verduurzamen?

Ernst Kuipers kopie

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

© Henny Radstaak

Meer over:

mijnbouw
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.