Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels radio neemt afscheid van het Naardermeer

  •    •  
30-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23076 keer bekeken
  •  
PHOTO-2020-12-13-16-13-45

Nieuwe situatie bij Stadzigt / Naardermeer

Twaalf jaar lang was Vroege Vogels radio op zondagochtend te horen vanuit het Naardermeer. Daarvoor zond het radioprogramma acht jaar lang uit vanuit Het Capitool te ’s-Graveland. Net als het Naardermeer een plek van Natuurmonumenten. Het Naardermeer bood ons als Vroege Vogels medewerkers een scala aan fantastische natuuronderwerpen. Van aalscholvers, purperreigers, orchideeën, witsnuitlibelles tot otters en visarenden.

Hoewel het een prachtige en wonderschone plek is wordt het tijd voor verandering. Vanaf 6 april zendt Vroege Vogels radio vanaf een andere plek in Nederland uit. Vanuit waar, dat is nu nog onbekend. Luc Hoogenstein was tot een paar jaar terug de boswachter van het Naardermeer en kent het gebied op z'n broekzak. Menno en Luc halen samen herinneringen op en vertellen over het prachtige natuurgebied.

Advertentie
Dit is reclame van STER

Oudste natuurmonument

Het Naardermeer is het oudste natuurmonument van Nederland. In 1904 waren er plannen om van het natuurgebied een Amsterdamse vuilstort van te maken. Het gebied was rond 1900 ontdekt als vogelrijk gebied en trok talloze natuurliefhebbers.

Tegen het vuilstortplan ontstond veel verzet, aangevoerd door de natuurliefhebbers Jac. P. Thijsse en Eli Heimans. Het verzet zorgde ervoor dat in 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten werd opgericht. De vereniging kocht het Naardermeer in datzelfde jaar voor ƒ 155.000,-!

61dbtgjpxono-jacpthijsse-c-heimans-en-thijssestichting

Natuurmonumenten

Een van de boswachters die met grote regelmaat in de uitzending van Vroege Vogels radio over het Naardermeer vertelde was Luc Hoogenstein. Zo meldde hij in 2022 vol trots het nut van de aanleg van diverse ecoducten. Zo vond hij na drie dagen al de eerste reeënsporen onder het spoor. Om goed bij te houden welke dieren gebruik maken van de passages plaatste Natuurmonumenten cameravallen.

poetsende-otter_624eca04afb07_small

Poetsende otter

© Marcel Versteeg

Honderden reeën, dassen, vossen en kikkers werden zo vastgelegd. Maar ook de otter kwam terug. Dankzij de nieuwe verbindingen met de Ankeveense Plassen vond de otter begin 2017 zijn weg terug naar het Naardermeer. Dat was voor het eerst sinds vijftig jaar. Een fantastisch nieuwe bewoner van het Naardermeer !

Luister naar de eerste radio-uitzending bij het Naardermeer:

Vroege Vogels TV bij het Naardermeer

Ook Vroege Vogels TV bezocht het Naardermeer met zijn kraakhelder water, een betoverend vogelconcert tijdens zonsopkomst en waanzinnige kolonies met purperreigers en aalscholvers. In het Naardermeer, ingeklemd tussen Amsterdam en 't Gooi, staat alles in verbinding met het water. Maar het gebied staat ook onder druk. Door aanhoudende droogte moet er hard gewerkt worden om het oudste natuurmonument van Nederland ook voor de toekomst te behouden.

Vroege Vogels Radio | 30 maart 2025 - Vroege Vogels - BNNVARA
ogImage

Vroege Vogels Radio | 30 maart 2025 - Vroege Vogels - BNNVARA

Meer over:

naardermeer
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor