Het ooievaarsbos bij Zutphen
© Pleun Aarts
Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 9 juli 2023. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
11:35 - Ooievaarbos
42:00 - Het gaat niet goed met de zweefvlieg
1:22:05 - Vlinders langs de lijn
1:50:20 - Luchtfietsers langs de Waddenzee
2:25:45 - Grote karekiet
2:41:55 - Erop of eronder: natuurherstelwet
Ze zijn misschien minder bekend, maar net als bijen en hommels zijn het hele belangrijke bestuivers. Maar het gaat slecht met de zweefvliegen van Nederland. Daarom is EIS Kenniscentrum insecten bezig met het opstellen van een rode lijst. Zo'n lijst zou een eerste stap zijn naar een betere bescherming van de bedreigde zweefvliegsoorten. In heel Europa dreigen zo’n 33 soorten op korte termijn uit te sterven. En ook in Nederland gaat het niet goed. In sommige van onze natuurgebieden is de populatie de afgelopen decennia met 80% afgenomen. Volgens zweefvliegen-expert Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum insecten zijn de belangrijkste oorzaken van die achteruitgang de intensieve landbouw, het gebruik van bestrijdingsmiddelen als het verdwijnen van leefgebieden door bebouwing.
Om de kennis te vergroten over dit belangrijke insect heeft EIS kenniscentrum nu gratis een 'zoekkaart zweefvliegen' gemaakt zodat we ze nu allemaal zelf kunnen herkennen.
Kommazweefvlieg
© JancoGrave
Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat er geen enkele wilde ooievaar meer in Nederland broedde. Met de reputatie als geluksbrenger, en als een van de opvallendste vogels van ons weidelandschap, is er vanaf de jaren 70 met man en macht gewerkt om de ooievaar weer terug te krijgen. Inmiddels is dat zo goed gelukt, dat ze weer uitwijken naar broedplaatsen die van oorsprong heel gewoon zijn voor dit klepperende beest: het bos. Journalist Kester Freriks schreef een boek over de geschiedenis van de ooievaar in ons land, 'De ooievaar', dat nu in de winkels ligt.
Schrijver en journalist Kester Freriks
© Pleun Aarts
Nestkastjes ophangen, takkenrails vlechten of het zaaien van een bloemenidylle: steeds meer sportverenigingen doen hun best de biodiversiteit op de club een handje te helpen. Ze kunnen daarbij advies krijgen van onder andere Kars Veling van de Vlinderstichting. Verslaggever Pleun Aarts is met hem op pad, om te kijken hoe zo’n biodiverse sportvereniging eruit ziet.
Twaalfhonderd kilometer leggen ze trappend af, de luchtfietsers, want met lucht in je banden kom je overal ! Hun tocht voert langs de hele Europese Waddenkust: van Texel naar Esbjerg in Denemarken. Een van de fietsers is Bert Breed, die in 1978 ook al meedeed aan de eerste Waddenfietstocht.
Luchtfietsers op de dijk
© Fotograaf Bram Buruma
Het is erop of eronder aanstaande woensdag. Dan stemt het Europese parlement over de Natuurherstelwet. Het is de laatste horde voor het sluitstuk van de Green Deal, zoals de wet van Frans Timmermans ook wel wordt genoemd. Wat staat er op het spel, en wat zijn de verwachtingen over de laatste stemronde? Hierover spreken we met euro-parlementariër Bas Eickhout van GroenLinks en Kirsten Haanraads, hoofd Public Affairs van het WNF.
Zien doe je hem amper. Maar is ie aanwezig? Dan hoor je het luide geknars van de grote karekiet al vanaf grote afstand. In een project van Vogelbescherming Nederland, uitgevoerd door Lowland Ecology Network en SOVON Nederland, wordt de bedreigde vogel een handje geholpen door het riet waar ze in broeden te beschermen. Om te onderzoeken hoe effectief dat is ploetert ecoloog Jan van der Winden elk jaar door ondoordringbare rietkragen. Verslaggever Gert Elbertsen volgt hem bij een bezoek aan het Zwarte Meer.
Jan van der Winden tijdens veldwerk
© Gert Elbertsen
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.